Ibadah, Inspirasi

Kisah Inspirasi Tentang Amalan Sederhana Yang Membawa Ke Syurga

Oleh Fizah Lee  •  4 Dec 2020  •  4 min baca

Anda mungkin pernah mendengar kisah seorang pelacur yang masuk syurga kerana memberi minum seekor anjing yang hampir mati.

Anda juga mungkin pernah mendengar lagi kisah orang yang tidak banyak amalnya, namun beliau sentiasa melazimi zikir kepada Allah. Dengan sebab itu, beliau dimasukkan ke syurga Allah.

Dan mungkin banyak lagi kisah inspirasi mengenai manusia yang diampuni dosanya oleh Allah hanya disebabkan perkara kecil yang dilakukan.

Ada orang yang banyak amal, namun disebabkan dosanya dia telah dimasukkan ke dalam neraka. Nauzubillahi min dzalik.

Dan ada pula orang yang banyak dosa, namun disebabkan oleh amalnya yang kecil, tuhan mengampuninya dan berjaya dimasukkan ke dalam syurga.

Mengapa itu semua boleh berlaku? Kerana semunya adalah bergantung kepada rahmat Allah. Di akhirat kelak, rahmat dari Allah adalah perkara yang paling kita inginkan kerana hanya Allah yang berkuasa melakukan sesuatu.

Namun, itu bukanlah bermaksud kita perlu mengambil ringan dan sambil lewa akan perihal ibadah, kerana rahmat Allah juga bergantung kepada ibadah dan niat yang kita lakukan.

Jadi, perkara apa yang perlu diperhatikan agar setiap amalan kita, walaupun yang sekecil-kecil perkara boleh mengundang rahmat Allah?

#1 – Jaga Ibadah Yang Wajib

Ada sebuah kisah yang telah diriwayatkan dari Thalhah bin ‘Ubaidillah RA yang menceritakan bahawa ada seorang lelaki yang beruban telah datang kepada Rasulullah SAW dan bertanya beberapa soalan tentang Islam.

Baginda SAW menjawab – “Islam itu adalah dengan mengerjakan solat lima waktu sehari semalam.”

Lelaki tersebut kemudian bertanya lagi – “Adakah ada kewajipan lain selain itu untuk aku?”

Rasulullah kemudian berkata – “Tidak, kecuali engkau ingin menambah dengan perkara yang sunat. Islam juga adalah dengan mengerjakan puasa di bulan Ramadan.”

Lelaki itu bertanya lagi soalan yang sama dan Rasulullah menjawab – “Tidak, kecuali jika engkau ingin menambah yang sunat.”

Lalu, lelaki itu pergi dan berkata – “Demi Allah, aku tidak akan menambah dan juga mengurangi sedikit pun dari perkara itu (yang wajib).”

Rasulullah berkata – “Beruntunglah orang tersebut jika ia jujur.” (HR Muslim, no. 11)

Melalui kisah di atas, kita dapat faham bahawa perkara utama yang perlu diperhatikan adalah tentang amalan wajib, iaitu solat.

Solat merupakan salah satu perkara yang boleh membantu diri kita untuk lebih dekat dengan Allah. Walaupun kita kurang dalam ibadah sunat lain, namun yang paling penting adalah menjaga ibadah wajib.

#2 – Tiada Rasa Dendam & Hasad

Anas bin Malik bercerita ketika beliau dan sahabat lain sedang duduk bersama Baginda SAW. Dan Rasulullah berkata – “Akan datang kepada kalian sekarang salah seorang penduduk syurga.”

Kemudian, datanglah seorang lelaki dari kaum Ansar, janggutnya masih dibasahi air wuduk. Kemudian, keesokan hari juga berlaku perkara yag sama sehingga beberapa hari selepasnya.

‘Abdullah bin Amr merasa hairan dan ingin tahu mengapa lelaki tersebut disebut sebagai ahli syurga. Kemudian, beliau membuat keputusan untuk melihat amalan lelaki itu dengan menginap di rumahnya.

Sepanjang malam, ‘Abdullah langsung tidak melihat lelaki tersebut mengerjakan solat malam. Beliau hanya berzikir kepada Allah kemudian tidur. Lalu, apabila masuknya waktu Subuh, beliau bangkit dan menunaikan Subuh. Lelaki tersebut juga tidak pernah berbicara melainkan hal-hal kebaikan. Itulah yang berlaku sepanjang tiga malam ‘Abdullah berada di rumah lelaki tersebut.

‘Abdullah berkata – “Tatkala aku ingin pulang, lelaki itu memanggilku dan beliau berkata bahawa amalannya hanya seperti yang dilihat. Beliau tidak mempunyai perasaan benci mahupun dendam di dalam hati kepada orang lain dan beliau tidak pernah cemburu ke atas amalan orang lain.” (HR Ahmad, 3:166. Dinukilkan sahih oleh Syeikh Al-Arnauth)

Kisah ini menunjukkan kepada kita bahawa hati yang bersih itu boleh membantu mengajar kita menjadi muslim yang baik dan menjalani kehidupan dengan tenang.

Walaupun amalan lelak tersebut hanya dengan melazimi zikir dan menjaga ibadah wajib, namun beliau tidak pernah cemburu atau hasad terhadap kebaikan orang lain yang lagi hebat darinya kerana beliau tahu bahawa yang paling penting adalah keikhlasan dalam melakukan sesuatu perkara.

Kesimpulan

Setiap amalan yang kita lakukan, jagalah niat dan hati. Jangan sehingga terpesong untuk urusan dunia atau melakukannya kerana cemburu dengan amalan orang lain.

Amalan wajib adalah perkara yang perlu diberi keutamaan. Oleh itu, jagalah solat fardu agar ia boleh menjadi tali penghubung untuk anda dan juga Allah.

Wallahu a’alam

Baca juga:
Kisah Pelacur Yang Masuk Ke Syurga

Sumber:
Rumaysho.com


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami