Tokoh

Kisah Inspirasi Raja Ibrahim Menasihati Seorang Lelaki Daripada Bermaksiat

Oleh Fizah Lee  •  26 Aug 2019  •  3 min baca

Suatu hari ada seorang lelaki bernama Abdullah telah datang untuk menemui Ibrahim bin Adham. Beliau berkata:

“Wahai Aba Ishak! Selama ini aku gemar bermaksiat. Tolong berikan aku nasihat.” Setelah mendengar perkataan tersebut, Ibrahim berkata: “Jika kamu mahu menerima syarat ini dan mampu melaksanakannya, maka boleh kamu melakukan maksiat.”

Lelaki itu dengan tidak sabar-sabar bertanya: “Apakah syarat-syarat itu, wahai Aba Ishak?”

Ibrahim bin Adham berkata, “Syaratnya, jika kamu bermaksiat kepada Allah, jangan memakan rezekinya.” Mendengar itu, dia menaikkkan kening dan berkata, “Dari mana aku mahu makan? Bukankah semua yang ada di bumi ini rezeki Allah?”

“Ya.” Tegas Ibrahim bin Adham. “Kalau kamu sudah memahaminya, masih mampukah memakan rezekinya sedangkan kamu selalu berkeinginan melanggar perintahnya.”

“Syarat yang seterusnya, kalau mahu bermaksiat, jangan tinggal di bumiNya!” Kata Ibrahim. Syarat ini membuatkan lelaki itu terkejut setengah mati. Ibrahim kembali berkata kepadanya:

“Wahai Abdullah, fikirkanlah apakah kamu layak memakan rezekiNya dan tinggal di bumiNya, sedangkan kamu melanggar segala laranganNya?” “Ya. Anda benar.” Kata lelaki itu.

Dia kemudian menanyakan syarat yang ketiga. Ibrahim menjawab, “Syarat ketiga ialah kalau kamu masih mahu bermaksiat, carilah tempat tersembunyi yang tidak terlihat olehNya!”

Lelaki itu kembali terperanjat dan berkata: “Wahai Ibrahim, ini nasihat macam mana? Mana mungkin Allah tidak melihat kita?”

“Ya, kalau memang yakin begitu, apakah kamu masih ingin melakukan maksiat?” kata Ibrahim.

Lelaki itu mengangguk dan meminta syarat yang terakhir. “Baiklah, apa syarat yang terakhir?”

Ibrahim pun menjawab, “Wahai Abdullah, kalau Malaikat Zabaniyyah datang hendak mengiringmu ke api neraka di hari kiamat nanti, jangan engkau ikut bersamanya. Itulah syarat yang terakhir.”

Perkataan itu membuatkan lelaki tersebut insaf. Dia berkata: “Wahai Aba Ishak, sudah pasti malaikat itu tidak membiarkan aku menolak kehendaknya.” Dia tidak tahan lagi mendengar kata-kata Ibrahim. Air matanya bercucuran. “Mulai dari hari ini, aku bertaubat.” Katanya sambil teresak-esak.

-(Dipetik dari Tazkirat al-Aulia susunan Imam Farid ad-Din Attar dan Raudh ar-Rayyahin oleh Imam Yafi’e)

Ibrahim bin Adham atau nama sebenarnya Abu Ishak Ibrahim bin Adham yang telah dilahirkan di Balkh pada tahun 168 Hijriah atau 782 Masihi. Beliau merupakan seorang raja dan pemerintah di Balkh, iaitu sebuah daerah dan tempat perkembangan awal ajaran Budha.

Beliau juga driwayatkan telah memilih untuk menjadi ahli sufi dan diangkat sebagai wali Allah setelah melepaskan jawatannya sebagai raja kepada penduduk Balkh.

Malah, terdapat pelbagai penceritaan dan kisah inspirasi beliau yang telah diriwayatkan oleh beberapa jumhur ulama’ mengenai bagaimana beliau berjaya menginspirasikan dirinya dan memberinya semangat kepada rakyatnya.

Kisah di atas merupakan salah satu daripada lembaran inspirasi kepada kita semua untuk kembali berfikir tujuan hakiki kehidupan kita di muka bumi ini.

وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ

Mafhum: dan (ingatlah) Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan untuk mereka menyembah dan beribadah kepadaKu. (Surah Ad-Dhariyat, 51:56)

Bagaimana kata-kata beliau berjaya memberikan nafas baru kepada setiap hati dan jiwa yang mendengar supaya sentiasa beringat bahawa hidup kita di muka bumi ini adalah untukNya dan bergantung kepadaNya.

Manusia itu tidak lari dari melakukan kesilapan kerana fitrah kita ialah lupa dan tidk sempurna. Kita bukan seperti malaikat yang fitrahnya sentiasa taat dan patuh kepada Allah, malah kita juga bukan seperti Iblis yang memilih untuk ingkar akan arahanNya.

Disebabkan itu, Allah mengurniakan kita akal, sebuah ciptaan yang paling unik dan hebat untuk menjadikan siapa kita dan akan memandu kehidupan kita kepadaNya.

Jika kita melakukan dosa itu bukti kita adalah manusia normal dan bertaubat itu salah satu bukti Allah ingin kita kembali kepadaNya.

Wallahu a’lam.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami