Ibadah

Kesilapan Yang Perlu Dielakkan Pada Bulan Ramadan

Oleh Natirah Azira  •  2 May 2019

(Perkongsian dalam video di atas telah disampaikan oleh Imam Mohammad Hoblos, dibawakan oleh IluvUAllah Production)

Bulan Ramadan merupakan bulan di mana orang berlumba-lumba untuk melakukan amalan kebaikan. Bayangkanlah jika kita telah jauh dariada Allah selama setahun, maka tiba Ramadan, pasti kita ingin kembali mendekatkan diri kepada Allah, tetapi kita perlu bertindak dengan bijak dan berstrategi.

Rancang dengan spesifik apa yang ingin anda lakukan, jika tidak anda akan hanya bersemangat pada awal Ramadan sahaja. Tidak mengapa amalan yang ingin dilakukan itu sedikit asalkan benar-benar lahir daripada kehendak anda sendiri untuk berubah.

Contohnya anda ingin menunaikan solat jemaah di masjid sekurang-kurangnya sekali seminggu, atau jika sebelum ini anda jarang sekali membuka dan membaca Al-Quran, maka mungkin anda boleh meletakkan target untuk membaca sebanyak satu muka surat sehari.

Yang penting, jadi realistik, spesifik dan konsisten dengan apa yang ingin dilakukan pada bulan Ramadan. Semoga dengan strategi ini, kita akan lebih merasai manfaat serta keberkatan yang dibawa Ramadan.


Kongsikan Video Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan video ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Psikologi di universiti yang sama. Seorang yang suka membaca pelbagai genre bahan bacaan terutama sejarah, sastera, motivasi dan psikologi.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami