Berita

Kebenaran Solat Jumaat Di Selangor Ikut Kapasiti Penuh Masjid & Surau Selepas Penjarakan

Oleh Fizah Lee  •  17 Jul 2020  •  2 min baca

Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) menerusi kenyataannya membenarkan semua masjid dan surau di Negeri Selangor untuk beroperasi secara maksimal berdasarkan keluasan masjid selepas penjarakan sebanyak 1.5 meter.

Hal yang telah mendapat perkenan D.Y.M.M Sultan Selangor akan mula berkuatkuasa bermula 17 Julai 2020. Ia adalah termasuk dengan penunaian solat Jumaat dan solat fardu lima waktu secara berjemaah.

Kebenaran ini termasuk Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam, Masjid Diraja, Masjid Daerah, Masjid Naik Taraf, Masjid Institusi, Masjid Kariah dan Surau kebenaran Jumaat.

Permohonan untuk mendirikan Solat Jumaat masih perlu dilakukan bagi mendapatkan giiran. Buat permohonan yang diluluskan, jemaah perlu datang awal untuk memudahkan urusan pendaftaran dilakukan.

Bagi jemaah yang hadir untuk melaksanakan solat fardu pula, ia boleh dilaksanakan secara terbuka dengan tidak melebihi kapasiti jemaah masjid dan surau.

Bagi jemaah yang berumur lebih 60 tahun juga adalah dibenarkan. Namun, mereka perlu memastikan agar tiada penyakit kronik atau bergejala.

Walau bagaimanapun, buat jemaah wanita yang ingin menunaikan solat fardu, kebenaran masih belum diberikan kepada mereka melainkan di dua buah masjid yang telah ditetapkan berdasarkan had kapasiti yang dibenarkan, iaitu:

#1 – Masjid Tengku Ampuan Jemaah Bukit Jelutong: 220 orang

#2 – Masjid Raja Haji Fi Sabilillah, Cyber Jaya: 250 orang

Jemaah yang hadir perlu mematuhi SOP yang ditetapkan seperti berwuduk dan membawa sejadah dari rumah, memastikan diri tidak bergejala dan sentiasa memakai pelitup muka.

Sumber:
Jabatan Agama Islam Malaysia


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami