Berita

Kebenaran Memperluaskan Kapasiti Satu Pertiga Jemaah Melebihi Ruang Solat Utama

Oleh Natirah Azira  •  30 Jun 2020  •  1 min baca

Kerajaan Malaysia telah membenarkan jumlah satu pertiga had kapasiti jemaah diperluaskan ke luar dewan solat utama masjid atau surau contohnya kawasan perkarangan masjid. Hal ini dimaklumkan melalui sidang media oleh Menteri Kanan Pertahanan pada 26 Jun lalu.

Sehubungan dengan itu, pihak Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) membenarkan masjid, surau Jumaat dan surau lain di seluruh Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan untuk membuka kawasan perkarangan masjid untuk tujuan solat.

Walau bagaimanapun, perkara ini bergantung kepada kemampuan ahli jawatankuasa masjid dan surau untuk menguruskannya dengan memastikan pematuhan kepada prosedur operasi standard (SOP) seperti penjarakan satu meter antara jemaah.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Psikologi di universiti yang sama. Seorang yang suka membaca pelbagai genre bahan bacaan terutama sejarah, sastera, motivasi dan psikologi.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami