Inspirasi

Jika Manusia Tahu Betapa Allah Maha Pengampun

Oleh Natirah Azira  •  2 Mar 2020

(Perkongsian dalam video di atas telah disampaikan oleh Saudara Mohamed Hoblos, diterbitkan oleh iluvUAllah)

Allah berpesan kepada hamba-hambanya, sekalipun mereka melakukan dosa sepenuh langit dan bumi, menjadi orang yang paling berdosa di antara kesemua orang yang berdosa, menjadi hamba yang paling menderhaka, namun tatkala dia ‘memanggil’ Allah – mengaku berdosa dan memohon ampun, dan selagi dia tidak menyekutukan Allah, maka Allah akan terus menjawab panggilannya malah memberi khabar gembira.

“…Jika dia mendekatiku sejengkal, maka aku akan mendekatinya sehasta. Jika dia mendekatiku sehasta, maka Aku akan mendekatinya sedepa. Jika dia datang kepadaku dengan berjalan, maka Aku akan datang kepadanya dengan berlari…” (Hadis Qudsi)

Jangan sesekali berputus asa daripada mengharap keampunan dan rahmat daripada Allah. Sesungguhnya Allah tidak pernah jauh, hanya kita perlu membuka mata ‘melihat’ Nya.


Kongsikan Video Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan video ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami