Hukum

Jenis-Jenis Wali Dalam Islam

Oleh Natirah Azira  •  4 Feb 2020  •  2 min baca

Maksud wali daripada segi bahasa ialah teman karib, pelindung, pemimpin, orang yang mengurus atau mempunyai kuasa mentadbir sesuatu. Manakala daripada istilah syara’, wali adalah orang yang memiliki atau diberikan kuasa syara’ untuk mengakad nikah.

Kategori wali boleh dibahagikan kepada tiga iaitu:

#1- Wali Nasab (Wali Mujbir, Wali Aqrab dan Wali Ab’ad)

Wali nasab adalah orang yang memiliki kuasa syara’ untuk mengakad nikahkan perempuan daripada keturunannya yang berasaskan pertalian darah yang sah.

Wali Mujbir contohnya adalah panggilan yang khusus buat wali seperti bapa atau datuk sebelah bapa dan ke atas.

Wali aqrab adalah wali yang paling dekat hubungannya dengan bakal pengantin perempuan mengikut susunan wali, contohnya adik beradik lelakinya atau anak saudara.

Wali Ab’ad pula adalah wali yang jauh hubungannya dengan bakal pengantin perempuan mengikut susunan wali contohnya datuk saudara atau moyang saudara.

#2- Wali Raja/Wali Sultan/Wali Hakim/Wali Am

Wali ini adalah wali yang ditauliahkan oleh Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong atau DYMM Sultan atau Raja untuk mengahwinkan perempuan yang tidak mempunyai wali nasab, wali ghaib atau walinya tidak mahu mengahwinkannya tanpa apa-apa sebab yang munasabah mengikut hukum syara’.

#3- Wali Tahkim

Wali Tahkim pula adalah wali yang dilantik oleh pasangan pengantin untuk mengendalikan akad nikah yang tiada wali nasab dan tiada pula waji raja, wali sultan, wali hakim atau wali am dengan syarat-syarat tertentu.

Walau bagaimanapun di Malaysia, perkara ini tidak diguna pakai.

Wallahua’lam.

Rujukan:

Masjidwilayah.gov


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Psikologi di universiti yang sama. Seorang yang suka membaca pelbagai genre bahan bacaan terutama sejarah, sastera, motivasi dan psikologi.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami