Inspirasi

Jatuh Cinta Pada Muka Buku Atau Isinya?

Oleh Fieyzah Lee  •  21 Aug 2019  •  3 min baca

‘Don’t judge a book by its cover.’

Itu perumpamaan yang sering kita dengar. Apabila hendak membeli buku, jangan sekadar melihat kecantikan buku itu sendiri, namun lihatlah kepada sejauh mana ia bermanfaat dan mampu memberi kebaikan kepada setiap yang membaca.

Malah, perumpamaan ini juga sering dikaitkan dengan realiti kehidupan kita yang tidak boleh menilai manusia berdasarkan luarannya, namun lihatlah dari sudut kebaikan dan hatinya.

Mungkin seseorang itu dilihat kurang mempunyai perwatakan menarik, namun siapa tahu, dia mempunyai hati yang baik dan suka membantu. Atau mungkin juga kita melihat seseorang itu berpakaian kemas dan menjaga kebersihan diri, namun siapa tahu rupanya dia seorang yang kurang hormat akan alam sekitar.

Hakikatnya, setiap yang berada dalam hati manusia adalah rahsia antara dia dengan Allah dan tiada siapa dapat merungkainya dengan tepat melainkan dirinya sendiri.

Disebabkan itu, kita tidak boleh menilai seseorang berdasarkan luarannya sahaja, namun perlu didasari dari hati dan keihklasan yang ada.

Walau bagaimanapun, kita sering meletakkan penilaian dan menghukum seseorang berdasarkan pandangan pertama dari mata kita sendiri. Jika seseorang memakai dengan pakaian yang sedemikian, maka kita menilainya sebegitu rupa.

Jika seseorang itu bercakap lantang dan tinggi suara, cepat sahaja kita meletakkan persepsi perangainya yang kurang ajar. Padahal, itu semua adalah datang dari hati kita sendiri yang mudah meletakkan hukum kepada seseorang tanpa mengetahui adakah ia betul atau tidak.

Pada akhirnya, kita akan menyebarkan ia kepada orang-orang terdekat, sama ada dia dikenali di kalangan kita atau tidak, ia tetap akan menjadi bahan bualan yang baik dan juga buruk mengenai seseorang.

Kita juga cenderung untuk memilih kawan atau apa sahaja dalam dunia ini berdasarkan tanggapan pertama yang mencuit hati kita sama ada ia lawa dan cantik atau reka bentuknya yang mampu menarik perhatian.

Begitu juga dengan buku. Kita cenderung untuk memilih buku yang muka hadapannya cantik, rekaan yang kemas dan mampu menarik perhatian tanpa dihiraukan adakah isinya baik dan memberi manfaat untuk kita atau tidak.

Sedangkan, yang paling utama ialah, isi dan kandungan dari buku tersebut kepada kita.

Disebabkan itu, kebanyakan kedai buku sekarang banyak mengikut kedai-kedai buku dari luar negara dengan meletakkan usaha untuk membalut buku tersebut dengan balutan yang sama dan di hadapannya hanya terkandung tajuk dan nama penulis sahaja.

Dalam Islam, ramai ulama’ yang telah khatam berpuluh-puluh kitab bagi menguasai bidang dan ilmu agama. Jika dilihat buku-buku dan kitab pada zaman tersebut, muka hadapannya adalah biasa-biasa sahaja dan kurang menarik perhatian.

Sama juga dengan istilah; kita melihat akan apa yang disampaikan dan bukan siapa yang menyampaikan.

Walau ilmu dan kebaikan itu datang dari pengemis sekali pun, kita perlu menerima dengan hati yang terbuka jika ia mampu memberi manfaat atau tidak.

Walau bagaimanapun, mereka tidak pernah memilih kerana nilai dan taraf ilmu yang sangat tinggi yang terdapat di dalamnya. Malah, kecemerlangan dan kegemilangan umat Islam terdahulu disebabkan oleh kehendak dan kesedaran yang ada dalam diri mereka sendiri akan peri pentingnya membaca dalam kehidupan.

Dengan membaca, kita akan berfikir. Dengan membaca, otak kita akan berkembang dan ilmu kita akan bertambah namun tidak akan pernah habis kerana ilmu Allah itu Maha Luas.

Dalam kitab ‘al-Funun’ karangan al-Allamah Ibn aqil, beliau menceritakan perihal dirinya sendiri, iaitu:

“Aku akan berusaha sedaya upaya untuk memendekkan masa makanku, sehingga aku hanya makan roti kering sahaja. Dan aku sengaja melembutkan roti itu dengan air untuk memendekkan masa kunyahanku. Aku berasa senang dapat memanfaatkan masa yang panjang untuk pembacaanku.”

Wallahu a’lam.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fieyzah Lee

Fieyzah Lee

Merupakan seorang pelajar Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami