Gaya Hidup

Jalani Tempoh PKP Dengan Ibu Bapa, Ini 6 Perkara Perlu Diambil Berat

Oleh Natirah Azira  •  23 Mar 2020  •  3 min baca

Tempoh dua minggu berada di rumah tanpa melakukan rutin kerja kebiasaan pasti terasa lama bagi ramai orang. Ada yang terpaksa melalui tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bersendirian di rumah sewa. Ada yang terpaksa berpisah dengan pasangan suami atau isteri kerana tuntutan kerja.

Buat mereka yang perlu melalui tempoh ini bersama anak-anak dan ibu bapa pula, maka pasti ada perkara lain yang perlu dititik beratkan. Mari kita teliti apakah adab dan perkara yang perlu diambil berat sepanjang anda menjalani tempoh PKP bersama ibu bapa dan keluarga.

#1- Saling Berkongsi Wang Belanja Untuk Membeli Barang Dapur

Sebelum ini anda mungkin hanya memberikan wang belanja bulanan kepada ibu bapa. Namun ketika perintah kawalan pergerakan (PKP) ini berlangsung, rutin pasti jadi sedikit berbeza apabila bekalan makanan perlu dibeli dalam kuantiti yang banyak sekaligus memerlukan wang belanja lebih.

Tidak salah untuk bantu-membantu meringankan beban ibu bapa dengan mewujudkan tabung simpanan untuk digunakan pada musim ini.

#2- Saling Membantu Menyediakan Hidangan Untuk Ahli Keluarga

Memasak dengan kerap lebih-lebih lagi dalam kuantiti yang banyak tidak dinafikan adalah suatu yang memenatkan dalam tempoh yang lama – makan pagi, makan tengah hari, minum petang dan makan malam – ia perlu diulang dalam tempoh dua minggu.

Caranya, anda boleh membuat giliran memasak atau meringankan beban dengan sentiasa membantu di dapur.

#3- Tidak Menyusahkan Dan Memenatkan Ibu Bapa Dengan Kerenah Anak Anda

Tidak ada orang tua yang tidak gembira apabila dapat menghabiskan masa bermain dengan cucu mereka di rumah. Namun di musim PKP ini, masa yang dihabiskan bersama pasti lebih lama daripada biasa.

Kebiasaannya, ibu bapa yang sudah berada dalam fasa warga emas juga akan cepat penat dengan kerenah kanak-kanak kecil.

Bagi anda yang sudah berkeluarga dan mempunyai anak-anak yang ramai, beri perhatian lebih kepada keadaan ibu bapa dan elakkan kerenah anak-anak anda daripada menyusahkan mereka.

#4- Ajar Anak-Anak Untuk Berdikari

Ajak anak-anak supaya mengatur keperluan diri sendiri. Contohnya mengemas tempat tidur sendiri, membasuh pinggan sendiri dan tidak mengotorkan rumah nenek dan atuk yang didiami.

#5- Jadi Lebih Prihatin Dengan Keadaan Rumah Dan Dapur

Ramai yang mula merungut bahawa dapur menjadi tempat yang akan sentiasa disinggahi oleh anak-anak kecil setiap masa pada musim ini. Bermakna pinggan dan gelas yang kotor akan sentiasa berlonggok jika tidak disedari. Ia pastinya sesuatu yang memenatkan apabila sentiasa perlu mengemas dapur.

Jadilah lebih prihatin dengan keadaan rumah dengan saling membantu mengemas rumah, kawasan dapur, membasuh dan menjemur baju dan lain-lain.

#6- Bersabar Dengan Keperluan Ibu Bapa

Selama ini anda mungkin tidak sentiasa berada dengan ibu bapa dalam tempoh yang lama. Justeru, anda tidak berhadapan dengan masalah dan kerenah ibu bapa sendiri di rumah – contohnya ibu bapa yang suka merungut, tidak dapat tidur lena pada waktu malam, tidak mahu makan dan sebagainya.

Bersabar dengan keperluan ibu bapa dan cuba bertoleransi dengan mereka. Inilah waktunya untuk mewujudkan komunikasi yang telus dan sihat antara seisi keluarga.

Kesimpulannya, tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini perlu dimanfaatkan sebaik mungkin lebih-lebih lagi jika anda menjalaninya bersama ibu bapa dan ahli keluarga. Usah melihat perkara ini daripada sudut negatif semata-mata namun ciptalah masa berkualiti bersama!


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami