Berita

JAKIM Kini Diiktiraf Sebagai Badan Pensijilan Halal Bertaraf Dunia

Oleh Fizah Lee  •  16 Oct 2020  •  1 min baca

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telah memperoleh kelulusan akreditasi ISO/EEC 17065:2012 (Penilaian Kesesuaian – Keperluan untuk badan yang mengesahkan produk, proses dan perkhidmatan) dan diiktiraf sebagai badan pensijilan halal bertaraf dunia.

Menurut Datuk Seri Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri, pengiktirafan itu membolehkan JAKIM lebih dikenali sebagai badan pensijilan halal yang boleh memenuhi semua keperluan, piawaian dan perundangan bertaraf dunia yang ditetapkan oleh Organisasi Piawaian Antarabangsa (ISO).

Akreditasi ini juga akan membuka peluang kepada Malaysia untuk memperkukuhkan lagi kedudukannya sebagai pelopor badan pensijilan halal bertaraf global.

Ia sekaligus akan menjadikannya sebagai sebuah agensi yang menjadi rujukan halal dari seluruh dunia.

Sumber:
Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami