Gaya Hidup

Insiden Berdarah Di New Zealand

Oleh Ebit Liew  •  20 Mar 2019  •  2 min baca

Hancur berkecai hati. Luruh air mata. Ketar tangan ini. Laju jantung ni. Betul-betul tidak dapat menahan.

Ya Allah, New Zealand, jagalah mereka semua di sana. Hanya nama Allah yang terucap. Puluhan orang Islam mati ditembak.

Kejadian itu seolah-olah seperti sebuah permainan ‘game’, dirakam untuk seronok-seronok. Orang Islam dibunuh begitu sahaja.

Nyawa orang Islam menjadi sangat murah. Berita tersebar terdapat seorang warga Malaysia cedera parah. Rasa nak berlari menjerit. Saya terus ambil wuduk solat dan doa.

“Ya Allah maafkanlah diriku. Innalilahi wa inna ilaihi rajiun.”

Syahidlah kamu semua. Syurgalah untuk kamu. Semoga Allah memberikan ketabahan buat semua ahli keluarga. Ditembak dan dibunuh begitu sahaja.

Dulu zaman Nabi S.A.W jika seseorang dibunuh semua sahabat R.H.U.M menangis. Nabi S.A.W menangis. Saat Islam semakin kuat Nabi S.A.W segera melaksanakan keadilan.

Tidak tahu mahu meluahkan apa lagi. Air mata laju bercucuran. Begitulah orang Islam jika dibunuh semua orang cuma menangis dan bersabar.

Kita dibunuh, diserang, diletupkan,kita sabar dan doa tetapi kita dituduh pengganas. Jika orang lain pembunuh dikatakan sakit mental. Namun seandainya orang Islam yang melakukan maka akan dituduh pengganas. Islam dihina sekali.

Jika sesebuah negara dibom maka mencari pengganas, umat Islamlah yang dipersalahkan.Kita memang membenci orang yang membunuh orang tanpa sebab. Kita Islam. Islam agama kasih sayang dan keadilan.

Hari ini hari kesedihan dan duka buat kita semua orang Islam dan semua insan yang ada hati dan perasaan. Kita Islam agama kasih sayang.

Ya Allah yang Maha Azim ampunkanlah dosa kami semua orang Islam sudah lama meninggalkan perintah berdakwah dan berjuang sehingga kami begitu lemah sekali.

Kembalikan kemuliaan dan kekuatan kami orang Islam. Kita orang Islam sayang semua manusia tanpa mengira agama dan bangsa. Tetapi orang jahat ini patut dihukum mati segera.

Ya Allah balasi si pelakunya dengan balasan yang setimpal bahkan lebih teruk lagi. Semoga hidayah tersebar seluruh alam.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Ebit Liew

Ebit Liew

Ustaz Ebit Irawan Ibrahim Lew merupakan seorang perunding latihan dan penceramah motivasi melalui syarikat beliau Transform Training & Consultancy. Beliau telah mengendalikan lebih dari 1000 kursus korporat, pelajar, keluarga dan usahawan. Beliau juga merupakan panel jemputan media seperti Ikim.fm, TV Al-Hijrah dan sebagainya.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami