Berita

Indonesia Batal Hantar Jemaah Haji Tahun Ini

Oleh Natirah Azira  •  2 Jun 2020  •  1 min baca

Republik Indonesia telah memutuskan tidak ada jemaah haji negara itu yang dibenarkan berangkat ke Tanah Suci Mekah pada tahun ini.

Kenyataan itu dibuat oleh Menteri Hal Ehwal Agama Indonesia, Fachrul Razi ekoran situasi pandemik Covid-19 yang melanda dunia, termasuk di Arab Saudi.

Menurut beliau, tidak ada yang terkecuali daripada keputusan ini sama ada yang menggunakan kuota haji daripada pihak pemerintah atau jemputan haji khusus oleh pihak Arab Saudi.

Sungguhpun Kerajaan Arab Saudi sudah melonggarkan peraturan perintah kawalan pergerakan serta membuka kembali sektor ekonomi memasuki bulan Jun, namun kerajaan itu juga masih melarang kemasukan jemaah haji dari mana-mana negara.

Fachrul menyatakan bahawa pihak pemerintah besar kemungkinan tidak mempunyai cukup waktu untuk melakukan persiapan terutamanya dalam perjalanan dan perlindungan jemaah haji.

Keberangkatan semua jemaah haji pada tahun ini akan ditunda ke tahun hadapan.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami