Inspirasi

Ibnu Sirin: Keburukan Yang Diganti Dengan Kebaikan

Oleh Marina  •  31 Jul 2017  •  2 min baca

Muhammad bin Sirin atau lebih dikenali dengan panggilan ‘Ibnu Sirin’ merupakan ulama tafsir mimpi yang sangat terkenal pada zamannya. Beliau dilahirkan pada abad ke-8 di Basrah, Iraq.

Keistimewaan yang ada pada diri Ibnu Sirin ialah keperibadiannya yang wajar dicontohi. Beliau seorang yang sangat warak dan gemar beribadah di malam hari, manakala pada siangnya pula beliau kerap berpuasa.

Pernah suatu ketika, ada seseorang yang berkata tentang keburukan seorang yang lain. Namun, Ibnu Sirin tidak mengiyakan kata-kata orang itu. Bahkan, apa yang dilakukan oleh beliau ialah menceritakan segala kebaikan yang ada pada orang yang diceritakan hal keburukannya itu.

Ini antara sikap Ibnu Sirin yang amat disenangi oleh orang sekeliling, iaitu beliau tidak pernah menyebut tentang seseorang melainkan hal kebaikannya sahaja.

Selain itu, Ibnu Sirin yang berguru daripada kalangan sahabat Nabi SAW ini juga tatkala teringat akan kematian, serta-merta anggotanya menjadi kaku dan mukanya berubah menjadi pucat lesi. Begitu takutnya beliau kepada Allah SWT dan hari kematian yang akan memutuskan segala kelazatan duniawi.

Pada situasi lain, Ibnu Sirin biasanya akan memasuki pasar dan ramai orang sedang berurusniaga. Keadaan di situ juga agak riuh. Lalu, di tengah-tengah pasar itu Ibnu Sirin bertakbir dan bertasbih dengan suara yang cukup kuat.

“Wahai Ibnu Sirin, mengapa engkau melakukan hal seperti ini di tempat begini?” Tanya salah seorang daripada mereka.

“Aku melakukannya kerana pada masa begini, ramai manusia yang lupa kepada Allah SWT.”

Jawab Ibnu Sirin.

Antara karya Ibnu Sirin yang terkenal ialah Tafsir Al-Alam iaitu yang membincangkan tentang tafsir-tafsir mimpi. Pada tahun 109 Hijrah, beliau menghembuskan nafas terakhirnya.

Semoga segala usaha yang dilakukan oleh beliau sewaktu hidup dahulu menjadi saham akhirat buat dirinya, seterusnya dijadikan contoh kepada umat terkemudian untuk melaksanakan amal kebaikan. Wallahua’lam.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Marina

Marina

Merupakan graduan dari UNISZA, Terengganu dalam bidang Pengajian Islam dengan hasrat menggabungkan pelbagai pengetahuan dan kemahiran yang dimiliki untuk manfaat komuniti. Menulis adalah salah satu dari minatnya dan beliau turut menghasilkan sebuah karya pertamanya yang berjudul , '' Himpunan Kisah Kaum-Kaum Binasa''.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami