Hukum, Kesihatan

Hukum Solat Bagi Pesakit Alzheimer

Oleh Natirah Azira  •  29 May 2020  •  2 min baca

Penyakit Alzheimer adalah sejenis penyakit penuaan sel otak (neurodegeneratif) yang bermula secara perlahan-lahan dan akan semakin memburuk dari semasa ke semasa. Menurut kenyataan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), 60% pesakit Alzheimer akan mengalami demensia iaitu nyanyuk.

Orang yang mengalaminya akan menghadapi kesukaran untuk mengingati peristiwa yang baru berlaku. Selain itu, antara kesan lain yang boleh dilihat ialah sukar menuturkan perkataan, perubahan mood, semakin hilang kemampuan untuk mengurus diri sendiri serta masalah tingkah laku.

Penyakit yang sinonim dengan warga tua ini biasanya meningkat seiring dengan pertambahan usia. Puncanya masih belum benar-benar difahami, namun dikaitkan dengan genetik, sejarah kecederaan kepala, serta pembentukan plak dan kekusut neurofibrilari di otak.

Berkenaan tanggungjawab dalam ibadah seperti solat – adakah golongan yang menghidap Alzheimer ini masih dipertanggungjawabkan untuk menunaikannya?

Dalam membahaskan perkara ini, kami memetik hasil pandangan yang telah disebutkan oleh pihak Mufti Wilayah Persekutuan berdasarkan informasi yang disunting oleh Dr Tania tentang penyakit ini.

Penyakit ini dibahagikan kepada tiga peringkat. Pada peringkat pertama, golongan yang menghidap penyakit Alzheimer masih mampu mengurus diri sendiri dan mampu menyertai sebahagian aktiviti sosial. Pada peringkat kedua (pertengahan) pula terdapat ciri di mana mereka mula perlu dibantu untuk melakukan sesuatu. Manakala peringkat ketiga dan merupakan tahap serius adalah seperti berikut:

– Kesukaran makan dan menelan
– Kesukaran untuk mengubah posisi atau bergerak tanpa bantuan
– Penurunan atau kenaikan berat badan yang drastik
– Sering buang air besar secara tidak sengaja
– Kesukaran untuk berkomunikasi
– Perubahan emosi dan sifat
– Tidak mampu lagi melakukan aktiviti normal akibat hilangnya ingatan mengenai tahap melakukan aktiviti seharian seperti mandi, makan dan buang air besar.

Bagi tahap pertama dan kedua, kewajipan solat masih lagi perlu dilakukan dengan bantuan kaum keluarga atau rakan-rakan bagi memudahkannya melakukan ibadat solat.

Manakala jika berada pada tahap ketiga sehingga kelupaan yang parah dan ingatan yang lemah sehingga membawa kepada keadaan tidak ingat apa-apa, penghidap Alzheimer ini dianggap seperti ma’zur (yang diuzurkan dan tidak ditaklifkan) yang tidak tertanggung atas mereka sebarang kewajipan lagi seperti tidak wajib solat.

Hal ini kerana mereka tergolong dalam orang yang ‘kharaf’ (kembali kepada keadaan ketika kanak-kanak kecil yang dhaif, lemah dari segi akal dan kurang faham).

Jika keadaan nyanyuk yang dialami pula dalam tempoh sekejap, atau sesekali berlaku, dia juga tidak dikira taklif (menanggung beban tanggungjawab) selama dalam keadaan ingatannya tidak stabil.

Walaubagaimanapun, bagi mendapat kepastian yang lebih lanjut dalam memahami keadaan penghidap Alzheimer, pakar-pakar perubatan perlu terlebih dahulu dirujuk. Wallahua’lam.

Rujukan:
Mufti Wilayah Persekutuan


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami