Gaya Hidup

Hukum Jual Beli Baja Daripada Najis Haiwan

Oleh Natirah Azira  •  5 Aug 2020  •  2 min baca

Baja daripada najis haiwan dipanggil juga baja organik kaya dengan kandungan nutrien untuk kesuburan tanaman. Jika kita hidup ratusan tahun dahulu, mungkin kita tidak pernah terfikir bahawa najis haiwan suatu masa nanti akan dijadikan barang yang diniagakan dan mempunyai nilai.

Bagaimanakah Islam memandang perkara ini?

Pada asalnya hukum jual beli najis di sisi Mazhab Syafie adalah haram dan tidak sah. Hal ini kerana, ia adalah suatu yang kotor.

Menurut Mazhab Syafie, syarat barang yang dijual agar sesuatu akad itu menjadi sah ialah barang tersebut mestilah:

1. Suci dan bersih
2. Mendatangkan manfaat
3. Mampu diserahkan
4. Dimiliki oleh penjual

Keempat-empat syarat ini boleh dirujuk dalam Kitab Al-Taqrirat al-Sadidah Qim al-Muamalat.

Imam Nawawi juga memberikan keterangan berikut:

“Menjual najis haiwan yang boleh dimakan dan selainnya, serta najis burung adalah batil, dan hasil penjualannya adalah haram, dan inilah adalah mazhab kami (ulama Syafi’eyah)”

Walau bagaimanapun, mengambil kira keperluan bekalan makanan manusia yang semakin meningkat, para ulama Syafi’eyyah lain telah memberikan alternatif dan jalan keluar kepada permasalahan tersebut.

Aqad yang dipanggil naql al-yad (menukar pemilikan) boleh diguna pakai dan penukaran wang dibolehkan pada perkara-perkara najis. Bermakna, orang yang memiliki dan mempunyai baja haiwan tersebut boleh melepaskan pemilikannya kepada orang lain apabila adanya permintaan, lalu ia boleh diniagakan.

Tambahan lagi, ulama Mazhab lain contohnya Mazhab Hanifah juga ada yang menilai bahawa baja daripada najis haiwan adalah halal dan akad tersebut sah. Menurut Imam Nawawi, mereka berpandangan begitu kerana najis haiwan boleh dimanfaatkan, maka jual beli dibolehkan seperti barang-barang yang lain. Walau bagaimanapun, menjual beli baja daripada najis haiwan yang diharamkan dalam Islam seperti khinzir dan anjing tetap tidak dibolehkan. Wallahua’lam.

Rujukan:
Mufti Wilayah Persekutuan


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Psikologi di universiti yang sama. Seorang yang suka membaca pelbagai genre bahan bacaan terutama sejarah, sastera, motivasi dan psikologi.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami