Ibadah

Doa Yang Boleh Diamal Untuk Mengelak Gangguan Syaitan Di Ambang Kematian

Oleh Fizah Lee  •  3 Dec 2020  •  2 min baca

Iblis dan keturunannya telah berjanji untuk menyesatkan anak Adam sehingga hari kiamat. Pasti kita semua tahu akan peristiwa dan janji yang telah diukir itu, bukan?

Disebabkan itu, manusia dikurniakan akal untuk membezakan apa yang baik dan buruk bagi dijadikan bekalan untuk hari kelak.

Betapa hebatnya godaan syaitan sehingga mereka akan berusaha sehabis daya sehingga nyawa hampir sampai ke penghujung.

Waktu sakaratul maut melanda, waktu itulah syaitan semakin giat menggoda manusia agar dapat masuk ke perangkapnya.

Imam Al-Khatibi menjelaskan mengenai beberapa bentuk kematian, iaitu;

Maksud: “Syaitan akan mengganggunya ketika dia hendak meninggal dunia lalu menyesatkannya dan menghalangnya daripada bertaubat. Syaitan juga boleh membuat dirinya berasa putus asa dengan rahmat Allah atau membuat dia benci dengan kematian dan berasa sedih untuk meninggalkan hartanya sehingga tidak reda dengan keputusan Allah tentang kematian dan akhirat. Begitulah sehingga kehidupannya diakhiri dengan keburukan lalu dia bertemu Allah dalam keadaan Allah murka kepadanya.

Disebutkan juga bahawa tiada waktu yang lebih baik yang telah diperhatikan syaitan untuk menyesatkan manusia selain waktu kematiannya. Syaitan akan mengajak kawan-kawannya untuk bersama menyesatkan anak Adam itu.” (Kitab Aunul Ma’bud, 4/287)

Disebabkan itu, kita sentiasa dituntut untuk menjalani kehidupan ini dengan mengikut aturan dan syariat yang telah Allah berikan agar kematian kita suatu hari nanti akan menjadi sebuah kematian yang dicemburui.

Imam Ghazali berkata – “Cara mati seseorang mukmin itu ditentukan oleh cara hidupnya.”

Dan Baginda SAW ada mengajarkan kepada kita bagaimana untuk berlindung daripada godaan syaitan ketika sampainya sakaratul maut, iaitu dengan mengamalkan doa ini;

وَأَعُوذُ بِكَ أَن يَتَخَبَّطَنِي الشَّيطَانُ عِندَ المَوتِ

Maksud: “Aku berlindung kepadaMu agar tidak disesatkan syaitan ketika kematian.” (HR Ahmad, no. 8667. Disahihkan oleh imam Al-Albani)

Semoga pengakhiran kita diredai Allah.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami