Ibadah

Doa Selepas Wuduk Yang Boleh Diamalkan

Oleh Fizah Lee  •  17 Sep 2020  •  2 min baca

Setiap kali sebelum menunaikan solat, umat Islam diwajibkan mengambil wuduk terlebih dahulu. Jika tiada wuduk, maka solat yang dilakukan tidak sah. Namun, apa yang dimaksudkan dengan wuduk?

Ia adalah sebuah perbuatan membersihkan anggota tertentu yang dimulai dengan niat, membasuh muka, membasuh kedua-dua belah tangan, menyapu kepala dan beberapa syarat serta rukun yang lain.

Hukumnya adalah wajib atau fardu ke atas seseorang yang hendak menunaikan ibadah seperti sembahyang sunat, sembahyang wajib atau melakukan tawaf Ka’abah.

Ia boleh menjadi sunat jika perkara yang ingin dilakukan itu adalah yang sunat seperti membaca atau mendengar Al-Quran, melakukan azan, hendak tidur dan pelbagai perkara lagi.

Antara hikmah yang boleh dilihat adalah dapat membasuh anggota badan daripada kotoran dan debu. Hikmah lainnya adalah dapat menggugurkan dosa dari setiap anggota wuduk yang dibasuh.

Namun, wuduk tidak hanya selesai selepas basuhan terakhir, iaitu membasuh kaki, tetapi ia sepatutnya diakhiri dengan bacaan doa.

Baginda SAW ada mengajarkan kepada kita mengenai doa selepas wuduk yang boleh diamalkan untuk menjadikan wuduk kita untuk sempurna dan diterima olehNya.

عَنْ عُمَرَ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ مَا مِنْكُمْ مِنْ أَحَدٍ يَتَوَضَّأُ, فَيُسْبِغُ اَلْوُضُوءَ, ثُمَّ يَقُولُ: “أَشْهَدُ أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا اَللَّهُ وَحْدَهُ لَا شَرِيكَ لَهُ, وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ”, إِلَّا فُتِحَتْ لَهُ أَبْوَابُ اَلْجَنَّةِ”

Maksud: “Umar RA berkata, Baginda SAW bersabda: “Tidak seorang pun di antara kamu yang berwuduk dengan sempurna, kemudian berdoa: “Aku bersaksi bahawa tiada tuhan selain Allah Yang Esa tiada sekutu bagiNya dan aku bersaksi bahawa Muhammad itu hambaNya dan utusanNya.” kecuali telah dibukakan baginya pintu syurga yang ia dapat masuk melalui pintu mana pun yang ia kehendaki.” (Hadis Riwayat Uqbah bin Amir, no. 17314)

Walaupun hukum membaca doa ini adalah sunat, namun tidak salah untuk mengamalkannya. Siapa tahu jika ia boleh menampung kekurangan dalam wuduk tersebut.

Wallahu a’alam.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami