Inspirasi

Cabaran Berfungsi Untuk Mempersiapkan Anda Ke Tahap Seterusnya

Oleh Natirah Azira  •  14 Mar 2019

(Video di atas telah disampaikan oleh Mufti Menk, dibawakan oleh TheDailyReminder)

Semua orang mengetahui bahawa hidup ini penuh dengan ujian. Setiap tahap umur kita, kita akan berhadapan dengan cabaran yang berbeza – semakin sukar dan sukar.

Sama juga dalam urusan agama, semakin lama kita hidup, semakin banyak dan pelbagai cabaran yang akan kita jumpa dalam mendekatkan diri kepada Allah. Allah berkata:

“Dan sembahlah Tuhanmu, sehingga datang kepadamu (perkara yang tetap) yakin”

Walau apa pun keadaan yang sedang ditempuh, taat dan patuhlah kepada Allah sehingga datang ketetapan, sehingga ke penghujung hayat kita. Jadilah seorang manusia yang lebih kuat hari demi hari.

Ada orang yang beribadah sepanjang hidupnya, namun di penghujung hayatnya dia berputus asa, lalu dicampakkan ke dalam api neraka.

Ada pula orang yang banyak melakukan dosa, namun di penghujung hayatnya dia mendapat hidayah dan bertaubat, dan akhirnya dimasukkan ke dalam syurga.

Hakikatnya, kita tidak tahu sejauh mana diri kita dengan kejayaan. Tetapi apa yang kita tahu, Allah berjanji bahawa orang yang benar-benar berusaha, akan diberi ganjaran yang setimpal. Maka jangan sesekali berputus asa!


Kongsikan Video Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan video ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami