Gaya Hidup

Bolehkah Menyimpan Wang Tabung Masjid Dalam Simpanan Tetap (Fixed Deposit)

Oleh Natirah Azira  •  24 Jan 2020  •  2 min baca

Amalan sedekah jariyah sangat digalakkan dalam Islam. Ia dipanggil sebegitu kerana manfaat serta pahalanya akan sentiasa mengalir umpama air sekalipun seseorang itu sudah meninggal dunia.

Perbuatan menyumbangkan sebahagian wang untuk kegunaan masjid pula sudah tentu termasuk dalam sedekah jariah lebih-lebih lagi apabila manfaat daripada sumbangan tersebut adalah untuk kegunaan ramai orang.

Tetapi, ada kalanya surau atau masjid mengalami masalah kekurangan dana. Ia terjadi mungkin kerana jemaah atau orang ramai kurang menderma pada sesuatu tempoh masa.

Antara langkah yang boleh dilakukan adalah pihak pengurusan masjid boleh memasukkan wang yang didermakan tersebut ke dalam simpanan tetap (fixed deposit). Hukumnya dibenarkan dalam Islam namun perlulah menepati syarat-syarat di bawah:

1. Wang yang didermakan kepada masjid bukanlah diniatkan khusus untuk urusan tertentu (contoh: sumbangan buat anak-anak yatim, orang susah, pembinaan madrasah dan sebagainya).

2. Wang masjid tersebut perlu disimpan dalam simpanan bank (fixed deposit) yang patuh syariah.

3. Wang yang ingin disimpan mestilah wang lebihan dari perbelanjaan dan bukanlah wang keperluan semasa bulanan.

4. Pihak masjid perlu melantik orang yang amanah dan bertanggungjawab untuk menguruskan wang sumbangan tersebut.

Langkah ini dilihat sebagai satu cara yang bijak untuk mengembangkan ekonomi masjid untuk kegunaan yang lebih pelbagai pada masa hadapan. Walau bagaimanapun, pengurusannya perlu dirancang dengan baik dan teliti agar tujuan serta matlamat dapat dicapai.

Sumber:

Mufti Wilayah


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami