Gaya Hidup

Bolehkah Menjauhkan Diri Daripada Rakan Bagi Mengelakkan Sakit Hati

Oleh Natirah Azira  •  7 Aug 2020  •  3 min baca

Setiap orang pasti pernah disakiti atau menyakiti seseorang sama ada dengan perlakuan atau kata-kata. Jika kita pernah disakiti, mesti kita tahu bagaimana rasa terluka dan sedih diperlakukan sebegitu. Ada masanya pula mungkin kita pernah menyakiti, cuma boleh jadi kita sedar, tidak sedar atau tidak sengaja melakukannya.

Kadang-kadang ada rasa ingin menjauhkan diri daripada seseorang kerana tidak mahu lagi perbuatan mereka memberi kesan kepada diri. Namun adakah hal ini dibolehkan dalam Islam. Tidakkah ia seperti memutuskan silaturahim?

Sebenarnya persoalan ini telah terjawab dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Muaz bin Jabal r.anhu, bahawa Rasulullah SAW bersabda:

“Lima perkara yang mana jika seseorang itu melakukan salah satu daripadanya maka dia akan mendapat perlindungan dari Allah, iaitu seseorang yang menziarahi orang sakit, atau keluar mengiringi jenazah (ke perkuburan), keluar berperang di medan jihad, pergi kepada seorang pemimpin dengan tujuan untuk menghormati dan memuliakannya, atau seseorang yang duduk di dalam rumahnya lalu manusia selamat darinya (kejahatan lidah dan tangannya) dan dia juga selamat dari (kejahatan lidah dan tangan) manusia.” (Riwayat Al-Thabrani dalam Al-Mu’jam Al-Kabir, no.55)

Perbuatan duduk di rumah itu ibarat suatu bentuk penjarakan sosial bagi mengelakkan keburukan berlaku ke atas diri sendiri atau ke atas orang lain. Ia dibenarkan supaya individu itu terselamat daripada bahaya sama ada berbentuk fizikal atau lisan.

Walau bagaimanapun, dalam menilai perbuatan orang lain adalah buruk buat diri atau tidak, kita perlu lebih memperhalusi beberapa persoalan.

Adakah mereka benar-benar berniat menyakiti? Adakah kerana ada isu lain yang berlaku antara kita dan dirinya yang menyebabkan perbuatan sakit-menyakiti itu berlaku. Adakah kita memang seorang yang sensitif dan cepat berkecil hati? Adakah kita sebenarnya yang suka meletakkan salah pada orang lain dan menuduh mereka ingin menyakiti?

Persoalan-persoalan ini saya rasakan penting supaya kita lebih adil menilai dan dapat mengelak berlaku ‘bias’ yang tidak disedari.

Jika kita singkap sirah Rasulullah SAW, bagindalah orang yang paling banyak disakiti. Bukan hanya dengan kata-kata cercaan daripada pihak yang menentang Islam namun disakiti dan dilukakan badan baginda. Tetapi adakah baginda duduk berkurung di dalam rumah dan tidak lagi keluar untuk mengelakkan daripada disakiti?

Sudah tentu tidak. Baginda mengenepikan rasa sakitnya dan mengutamakan matlamat yang lebih utama iaitu menyebarkan rahmat dan mesej Islam kepada sesiapa sahaja.

Memang tidak salah memilih untuk menjauhkan diri jika permasalahan yang berlaku antara kita dan pihak sana sudah menemui jalan buntu, dan kita terus-terusan disakiti. Namun jika ia masih boleh diselesaikan, belajarlah menyelesaikan masalah dengan berbincang dan terus menghubungkan rasa kasih sayang dalam bersaudara.

Di akhirnya, ingatlah bahawa antara ciri seorang Islam itu adalah apabila muslim yang lain selamat daripada kejahatan lidahnya dan juga perbuatannya. Beringat-ingatlah dalam berurusan dengan manusia kerana kita semua tidak sama.

Rasulullah SAW bersabda:

الْمُسْلِمُ مَنْ سَلِمَ الْمُسْلِمُونَ مِنْ لِسَانِهِ وَيَدِهِ

Maksudnya : Seorang muslim itu adalah mereka yang membuatkan muslim yang lain selamat dari kejahatan lidahnya dan juga tangannya. (Riwayat Al-Bukhari, no.6484)

Rujukan:
Mufti Wilayah Persekutuan


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Psikologi di universiti yang sama. Seorang yang suka membaca pelbagai genre bahan bacaan terutama sejarah, sastera, motivasi dan psikologi.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami