Hukum

Bolehkah Mengucapkan Ucapan Alhamdulillah Ketika Bersin Di Dalam Solat

Oleh Fizah Lee  •  8 Jan 2021  •  3 min baca

Salah satu adab ketika bersin adalah mengucapkan ucapan tahmid, iaitu pujian kepada Allah dengan ucapan Alhamdulillah.

Perbuatan bersin adalah salah satu perbuatan yang boleh mengeluarkan penyakit dari tubuh badan seseorang. Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah RA menyebut bahawa bersin adalah salah satu perbuatan yang baik.

Maksud: “Sesungguhnya Allah SWT menyukai bersin dan membenci menguap.” (HR Bukhari, no. 6226)

Ucapan Alhamdulillah sebagai salah satu pujian dan syukur kepada Allah kerana ia boleh menghindari diri kita daripada penyakit.

Namun, bagaimana pula jika bersin semasa dalam solat? Adakah ucapan tahmid juga perlu diucapkan?

Dalam hal ini, ulama menyebut bahawa dibolehkan untuk mengucapkan tahmid di dalam solat. Namun, perlu diperhatikan kelantangan suaranya, iaitu tidak boleh diucapkan dengan kuat sehingga menganggu orang lain. Seeloknya, ucapan ini didengari oleh diri sendiri sahaja.

Jika menunaikan solat secara berjemaah, orang yang mendengar ucapan tahmid itu tidak perlu membalasnya dengan balasan Yarhamukaallah.

Hal ini kerana, ucapan tahmid adalah bentuk dialog dan pujian manusia terhadap Allah. Disebabkan itu, ia adalah dibolehkan.

Namun, ucapan tasymit, iaitu Yarhamukaallah adalah bentuk doa dari manusia kepada manusia. Di dalam solat, kita tidak boleh bercakap atau mengucapkan ucapan selain daripada bacaan solat. Dan bacaan tasymit adalah bentuk ucapan sesama manusia. Sebab itu, ia tidak dibenarkan.

Kisah Rifa’ah Yang Bersin Dalam Solat

Ada sebuah kisah yang pernah diriwayatkan oleh Rifa’ah bin Rafi’ bin ‘Afra’, katanya – “Aku solat di belakang Rasulullah SAW, kemudian aku bersin. Maka, aku mengucapkan Alhamdulillah hamdan kathiran toyyiban mubarakn fih mubarakan ‘alaih kama yuhibbu Robbuna wa yardha.

Apabila Rasulullah selesai solat, Baginda memalingkan wajahnya lalu berkata – “Siapa yang bercakap di dalam solat tadi?”

Kemudian, tiada siapa yang menjawab. Lalu Baginda bertanya lagi – “Siapa yang bercakap di dalam solat tadi?”

Tiada siapa yang menjawab juga. Kemudian, Baginda bertanya untuk kali ketiga – “Siapa yang bercakap di dalam solat tadi.”

Rifa’ah bin Rafi’ menjawab – “Aku wahai Rasulullah.”

Baginda bertanya – “Bagaimana engkau menyebut tadi?”

Rifa’ah menjawab – “Aku menyebut alhamdulillah hamdan kathiran toyyiban mubarakan fih mubarakan ‘alaih kama yuhibbu Robbuna wa yardha.”

Maka, Nabi bersabda – “Demi tuhan, yang mana nyawaku berada di tanganNya, sebanyak 30 lebih malaikat berbondong-bondong naik ke langit dengan ucapan tersebut.” (HR Tirmizi, no. 404)

Kesimpulan

Jika bersin di dalam solat, boleh untuk mengucapkan ucapan tahmid, iaitu Alhamdulillah sebagai bentuk syukur kepada Allah.

Namun, dengan syarat ucapan tersebut hanya didengari oleh diri sendiri sahaja dan tidak mengganggu jemaah lain.

Dan untuk orang yang mendengar ucapann tahmid itu, tidak perlu untuk membalas ucapan tersebut dengan tasymit, iaitu Yarhamukaallah.

Wallahu a’alam

Rujukan:
Mufti Wilayah Persekutuan


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami