Hukum, Wanita

Bolehkah Lelaki Menyemak Bacaan Al-Quran Wanita

Oleh Fizah Lee  •  16 Apr 2020  •  2 min baca

Suara wanita aurat atau tidak? Ia telah menjadi persoalan dan tanda tanya dalam kalangan wanita mahupun lelaki.

Sebenarnya, suara wanita bukanlah aurat secara mutlak. Mereka masih lagi boleh bercakap, berdebat dan memperdengarkan suaranya ketika bersama dengan ajnabi atau yang bukan mahram.

Menurut jumhur ulama lagi, suara orang perempuan tidak dikira sebagai aurat kerana para sahabat mendengar suara isteri-isteri Nabi Muhammad SAW untuk mempelajari hukum-hakam agama.

Walau bagaimanapun, yang menjadi larangan ialah ketika kaum wanita melunakkan suara mereka dalam bentuk irama, lagu dan juga bercakap dengan nada berbaur manja dan melenggok-lenggok.

Mafhum: “Wahai isteri-isteri nabi, kamu semua bukanlah seperti mana-mana perempuan yang lain kalau kamu tetap bertaqwa. Oleh itu, janganlah kamu berkata-kata dengan lembut manja (semasa bercakap dengan lelaki asing) kerana yang demikian boleh menimbulkan keinginan orang yang ada penyakit dalam hatinya (menaruh tujuan buruk kepada kamu), dan sebaliknya berkatalah dengan kata-kata yang baik (sesuai dan sopan).” (Surah Al-Ahzab, 33:32)

Al-Alusi berkata – “Yang tersebut di dalam kitab-kitab feqah Syafi’e, di mana aku sendiri cenderung kepada pendapat ini (suara bukan aurat) kecuali kalau dikhuatiri timbulnya fitnah.” (Lihat Ruh al-Ma’ani, 18/146)

Justeru, adakah dibolehkan jika wanita itu memperdengarkan bacaan al-Qurannya kepada lelaki dengan tujuan untuk memperbaiki bacaan dan juga menuntut ilmu agama?

Menurut perbahasan yang telah diberikan oleh Mufti Wilayah, jika tiada kemungkinan berlakunya fitnah, maka dibenarkan untuk lelaki menyemak bacaan Al-Quran wanita.

Syeikh al-Ramli berkata – “Para ulama bermazhab Syafi’e menyatakan kemakruhan mengangkat suara (bacaan al-Quran) di dalam solat kerana takut berlakunya fitnah.” (Nihayah al-Muhtaj Ila Syarh al-Minhaj, 3/365)

Justeru, dibolehkan untuk lelaki menyemak bacaan Al-Quran perempuan, namun perlu dijaga adab-adab lain seperti tidak berdua-duaan dan juga terpesong daripada tujuan asal.

Wallahu a’alam.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami