Hukum, Keluarga

Bolehkah Isteri Bersedekah Menggunakan Harta Suami

Oleh Fizah Lee  •  25 Aug 2020  •  2 min baca

Kita sering dengar orang menyebut, duit suami adalah duit isteri. Justeru isteri mempunyai sebahagian hak ke atas duit suami.

Jika suami tidak menunaikan nafkah atau kedekut, maka isteri boleh mengambil sedikit duit suami sebagai memenuhi keperluan diri dan keluarga.

Sebagaimana kisah yang pernah terjadi pada zaman Rasulullah yang telah diriwayatkan oleh Saidatina Aisyah. Suatu hari, Hindu binti ‘Utbah, iaitu isteri kepada Abu Sufyan telah datang menemui Rasulullah untuk mengadu perihal suaminya.

Maksud: “Sesungguhnya Abu Sufyan ini seorang lelaki yang kedekut. Dia tidak memberi nafkah yang mencukupi untuk aku dan anakku. Kalau pun cukup disebabkan aku ambil daripada hartanya tanpa pengetahuannya. Adakah perbuatanku salah? Sabda Rasulullah: “Ambillah daripada hartanya dengan yang baik yang cukup untuk engkau dan anak engkau.” (Hadis Riwayat Bukhari, no. 2211)

Jadi, dibolehkan mengambilnya asalkan yang mencukupi keperluan dan bukanlah melebih-lebih. Tetapi, ada juga isteri yang suka mengambil duit suami dengan niat untuk disedekahkan.

Baginya, sedekah itu adalah perkara yang mulia dan boleh sahaja dilakukan dengan menggunakan duit suaminya.

Namun, di sini perlu dilihat bahawa wang suami adalah hak suami yang perlu diminta izin untuk digunakan jika ia bukan untuk hal-hal keperluan.

Walaupun sedekah itu merupakan perkara yang mulia, tetapi ia perlu dilakukan berdasarkan keizinan seseorang jika bukan menggunakan wangnya.

Adapun, jika si suami mengizinkan isterinya untuk melakukan demikian, maka pahala itu juga akan sampai kepada suaminya.

Sedekah itu dilakukan oleh isterinya, namun menggunakan wang suaminya. Maka, kedua-dua mereka akan mendapat ganjaran yang disediakan oleh Allah.

Sebagaimana Saidatina Aisyah berkata Baginda SAW bersabda;

Maksud: “Jika seorang wanita (isteri) itu bersedekah dengan harta suaminya, maka dia akan mendapat pahala, begitu juga dengan suaminya dan orang yang menyimpannya (hamba). Tidak ada seorang pun di antara mereka yang akan berkurang pahalanya. Suami akan mendapat pahala berdasarkan hasil usahanya, manakala isteri pula mendapat pahala daripada apa yang disedekahkan.” (Hadis Riwayat Tirmizi, no. 671. Dinilai hasan oleh Imam Tirmizi)

Kesimpulan

Justeru, dapat kita faham di sini, walaupun wang itu diniatkan ke arah kebaikan, namun isteri perlu meminta izin dahulu daripada suaminya untuk menggunakan wang tersebut.

Bimbang jika diambil hak tanpa izin, ia akan berubah menjadi perbuatan yang tidak diredai.

Rujukan:
Mufti Wilayah Persekutuan


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami