Gaya Hidup

Bolehkah Beri Pinjam Barang Kepada Seseorang Tanpa Izin Tuannya

Oleh Natirah Azira  •  4 Sep 2020  •  2 min baca

Pinjam meminjam adalah hal yang bukan asing dalam budaya kita. Contohnya bagi mereka yang mempunyai jiran tetangga yang rapat, kadang-kadang akan meminjam penyapu, paip getah untuk menyiram pokok bunga atau membasuh kereta, pinjam vacum, malah pinjam kereta pun ada.

Atau mereka yang bekerja dalam satu pejabat, mungkin ada juga yang pernah meminjamkan barang orang lain tanpa keizinan.

Pinjaman dalam Islam bermaksud membenarkan penggunaan sesuatu yang halal digunakan dengan mengekalkan keadaan asal. Namun bagaimana pula jika kita bukan pemilik sesuatu barang tetapi memberikannya untuk dipinjam tanpa izin tuannya? Mungkin dengan alasan, “Oh dia tak marah” atau “Takpe aku rapat dengan dia, dia akan okay je.”

Walau apa pun alasannya, tindakan meminjamkan barang kepada orang lain tanpa izin pemiliknya adalah tidak dibolehkan. Sama juga apabila seseorang itu meminjam barang, barang itu tidak boleh dimanfaatkan untuk tujuan perkhidmatan yang lain seperti meminjamkan atau menyewakannya pula kepada orang.

Contohnya orang yang meminjam kereta, dia tidak boleh menggunakan pula kereta itu untuk disewakan kepada orang lain, atau untuk khidmat penghantaran penumpang atau barang. Kerana dia mengambil manfaat yang berganda daripada hal tersebut tanpa izin pemilik yang asal.

Dia hanya dibenarkan mengguna barang yang dipinjam untuk kegunaan diri sendiri sahaja. Di sini berlaku dua kesalahan kerana ‘pinjam atas pinjam’ tanpa kerelaan dan keizinan.

Seseorang mestilah meminta izin dahulu kepada pemilik barang atau kenderaan tersebut, serta menerangkan untuk apa ia akan digunakan.

Islam sangat menggalakkan usaha untuk membantu orang yang dalam kesusahan namun dalam masa sama turut menitik beratkan tentang penjagaan hak milik seseorang. Hargailah bantuan yang telah diberikan dengan menjaga ia dengan sebaiknya.

Rujukan:

Mufti Wilayah Persekutuan


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami