Ibadah

Bilakah Perlu Mengangkat Jari Telunjuk Ketika Duduk Tahiyyat

Oleh Natirah Azira  •  6 Aug 2020  •  2 min baca

Solat adalah hal yang paling utama dalam agama Islam. Justeru setiap perkara yang membentuk sebuah solat perlu diambil perhatian bermula dengan mengambil wuduk hinggalah selesai salam. Untuk memastikan solat dilakukan dengan penuh penghayatan, maka tidak dapat tidak kita perlu memahami setiap perbuatan yang dilakukan dalam solat.

Untuk kali ini, kita akan cuba memahami pula tentang perbuatan mengangkat telunjuk ketika duduk tasyahud atau duduk tahiyyat awal dan akhir.

Perlakukan ini sebenarnya adalah suatu amalan yang telah ditunjukkan oleh Nabi SAW sendiri. Hal ini kerana bagindalah yang menerima pensyariatan solat dan lebih tahu tentang cara-cara serta tindak tanduk dalam solat. Kita dapat mengetahuinya daripada sebuah hadis iaitu:

“Rasulullah SAW apabila duduk untuk tasyahhud, Baginda meletakkan tapak tangan kanan di atas peha kanan sambil menggenggam kesemua jari, dan mengangkat jari telunjuk iaitu jari disebelah ibu jari, dan meletakkan tapak tangan kiri di atas peha kiri.” (Sahih Muslim, no.580)

Menurut penjelasan tambahan daripada Mazhab Syafie, jari telunjuk hendaklah diangkat ketika mengucapkan kalimah إلا الله sewaktu tasyahud. Ibnu Hajar Al-Haitami pula memperincikan lagi hal tersebut dengan berkata bahawa jari telunjuk hendaklah diangkat ketika huruf hamzah pada kalimah إلا.

Jari telunjuk yang mengarah ke arah kiblat tersebut perlu dibengkokkan sedikit (tidak terlalu lurus) dalam masa sama diniatkan mentauhidkan Allah dan mengikhlaskan diri kepadaNya. Jari telunjuk yang telah diangkat perlu dikekalkan dalam keadaan begitu hingga bangun jika dia dalam tahiyyat (tasyahud) awal atau hingga memberi salam jika dalam tahiyyat akhir.

Rujukan:
Mufti Wilayah Persekutuan


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Psikologi di universiti yang sama. Seorang yang suka membaca pelbagai genre bahan bacaan terutama sejarah, sastera, motivasi dan psikologi.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami