Gaya Hidup

Biar Letih Di Dunia Asal Selesa Di Akhirat

Oleh Abdullah Bukhari  •  18 Jan 2019  •  3 min baca

Benar kata Rasulullah S.A.W:

الدُّنْيَا سِجْنُ الْمُؤْمِنِ وَجَنَّةُ الْكَافِرِ
Dunia adalah penjara bagi orang beriman dan syurga bagi si kafirSahih Muslim

Dalam penjara kebebasan banyak terhalang, begitulah perihalnya hidup orang beriman. Segala gerak mereka dikekang “sifat hamba” pada Tuhan Pencipta Alam.

Lain halnya dengan orang yang tidak beriman, dunia ini syurga bagi mereka. Barang dihajat terus dilaksana tanpa fikir.

Bagi mereka dosa pahala itu barang rapuh kerana tidak zahir di depan mata seperti harta atau takhta. Mata mereka “rabun akhirat” dan kerabunan ini kelak akan menjerumuskan mereka ke dalam lubang neraka.

Penjara dunia orang beriman pula akan bertukar menjadi syurga hakiki setelah mereka bangkit di akhirat kelak. Bangun sahaja dari kubur mereka membuka mata seraya mengucap syukur panjang:

Dan (sebagai bersyukur) berkatalah mereka: “Segala puji tertentu bagi Allah, yang telah menghapuskan perasaan dukacita dari kami; Sesungguhnya Tuhan kami Maha Pengampun, lagi sentiasa memberi balasan yang sebaik-baiknya (kepada orang-orang yang taat); Tuhan yang telah menempatkan kami di tempat tinggal yang kekal, dengan limpah kurniaNya semata-mata. Kami tidak akan merasa penat lelah di situ, dan kami juga di situ tidak akan merasa letih lesu” Surah Fatir 35:34-35

Firman Allah pada lafaz “Tuhan yang telah menempatkan kami di tempat tinggal yang kekal, dengan limpah kurnianya semata-mata” adalah dalil bahawa kemasukan manusia ke syurga berdasarkan Rahmat Allah dan bukan kerana banyaknya amalan.

Pun begitu, amalan sangat penting bagi mengundang rahmat Allah. Jangan pula sedap hati berharap rahmat Allah jika malas beramal.

Kelegaan dan syukur mereka setelah bangkit di padang mahsyar kelak sangat menakjubkan sebagaimana sabda Rasulullah S.A.W:

لَيْسَ عَلَى أَهْلِ لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ وَحْشَةٌ فِي قُبُورِهِمْ ، وَلا مَنْشَرِهِمْ ، وَكَأَنِّي أَنْظُرُ إِلَى أَهْلِ لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ وَهُمْ يَنْفُضُونَ التُّرَابَ عَنْ رُءُوسِهِمْ ، وَيَقُولُونَ : الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي أَذْهَبَ عَنَّا الْحَزَنَ
Tiada kepada ahli Tawhid kehilangan atau kerinduan dalam kubur mereka, tidak juga pada saat kebangkitan mereka. Seakan-akan aku melihat kepada ahli Tawhid sedang mereka menyapu tanah yang melekat pada kepala mereka (sejurus selepas bangun dari kubur). Mereka juga mengucapkan syukur dengan berkata: “Segala puji tertentu bagi Allah, yang telah menghapuskan perasaan dukacita dari kami Mu’jam al-Kabir Imam al-Tabrani & Sya’b al-Iman Imam al-Bayhaqi

Hidup dalam syurga bukan sahaja tiada letih atau lesu, bahkan tiada lapar, tiada bogel dan tiada panas sebagaimana peringatan Allah kepada Adam dan Hawwa’ selepas penciptaan mereka berdua:

“Sesungguhnya telah dikurniakan berbagai nikmat bagimu, bahawa engkau “tidak akan lapar” Dalam syurga itu dan “tidak akan bertelanjang.” “Dan sesungguhnya engkau juga “tidak akan dahaga” Dalam syurga itu, dan “tidak akan merasa panas matahari” Surah Taha 20:118-119

Ayuhlah kita semua bersusah, berletih dan berpanas dalam penjara dunia kerana menurut arahan Allah. Sebaik menginjak kaki ke akhirat, kita bakal bebas sebebas-bebasnya bak burung lepas terbang di udara.

Itulah tanda manusia cerdik, bersusah dahulu barang seketika di dunia untuk mendapat kesenangan abadi di akhirat.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Abdullah Bukhari

Beliau merupakan seorang Sarjana Usuluddin (Tafsir Al-Quran) dan kini menjadi seorang pensyarah di Jabatan Tilawah Al-Quran, Pusat Bahasa, UIAM. Beliau juga merupakan pemikir dan penulis Nota Tafsir Wartawan al-Quran yang kerap dikongsikan bersama pembaca, lebih-lebih lagi pengguna Facebook. Selain daripada itu, penulisan beliau juga kerap tersiar di akhbar Utusan Malaysia dan Berita Harian.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami