Inspirasi

Bersedekah Itu Bukan Sekadar Memberi Wang Ringgit

Oleh Fizah Lee  •  16 Jul 2020  •  2 min baca

Ada orang menganggap sedekah itu sekadar memberikan wang semata-mata. Namun, tahukah anda maksud sedekah yang sebenar ialah lebih luas daripada itu.

Setiap perkara baik yang kita lakukan di atas muka bumi ini ialah sedekah. Memberi senyuman, menolong mengalihkan batu yang menghalang laluan orang juga dikira sedekah dan membantu membersihkan rumah juga dikira sedekah.

Semuanya amalan yang memberi manfaat bukan sahaja kepada diri kita sendiri tetapi kepada makhluk sekeliling adalah sedekah.

Ada sebuah hadis yang disebutkan oleh Baginda SAW, iaitu;

عَنْ جَابِرٍ – رَضِيَ اللهُ عَنْهُ – قَالَ: قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ – صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ – – كُلُّ مَعْرُوفٍ صَدَقَةٌ – أَخْرَجَهُ اَلْبُخَارِيُّ

Maksud: “Dari Jabir RA, ia berkata bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Setiap kebaikan adalah sedekah.” (Hadis Riwayat Bukhari, no. 6021)

Mudahnya Untuk Mendapat Pahala

Mendapat pahala itu mudah sahaja. Jika diamati akan ajaran yang ditinggalkan Baginda SAW, dengan berniat untuk melakukan kebaikan juga akan diganjari pahala apatah lagi jika niat tersebut terlaksana.

Itulah yang membuktikan sifat Maha Pemurahnya Allah terhadap hamba-hambaNya. Tetapi, kadang-kadang kita sendiri sebagai manusia amat berkira untuk melakukan kebaikan.

Ada orang yang takut nak melakukan sedekah, bimbang jika rezeki semakin berkurang. Sedangkan, dengan memberi, maka Allah menjanjikan nikmat yang lebih luas lagi.

Walaupun sedekah yang ingin dilakukan itu dalam bentuk wang ringgit, tenaga, kudrat mahupun harta benda, ia semua akan dicatat pahala dan yakinlah Allah akan mengganjarinya dengan sesuatu yang lebih besar lagi.

Lakukanlah kebaikan walau ia kecil. Jangan pandang rendah akan sekecil-kecil kebaikan kerana kita tidak tahu amalan mana yang boleh membantu kita untuk ke syurgaNya.

Wallahu a’alam.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami