Keluarga, Wanita

Benarkah Wanita Yang Tidak Dikurniakan Anak Di Dunia Akan Memperolehnya Di Syurga?

Oleh Fizah Lee  •  24 Jul 2020  •  2 min baca

Setiap orang yang telah melalui alam rumah tangga pasti menginginkan cahaya mata sebagai pelengkap kepada perkahwinan yang dibina itu.

Namun, tidak semua orang diberi rezeki yang sama dan melalui perjalanan yang indah sebagaimana pasangan lain.

Ada yang diberikan rezeki yang cepat dengan dikurniakan cahaya mata dalam usia tidak sampai setahun perkahwinan. Ada juga yang diuji dengan terpaksa menunggu selama sepuluh tahun berkahwin barulah Allah hadirkan cahaya mata. Namun, ada yang memang tidak dikurniakan anak.

Itu semua adalah ujian dari Allah untuk melihat kesabaran kita. Walaupun kita tahu anak ialah segalanya yang boleh menghadirkan kebahagiaan kepada rumah tangga dan dalam masa yang sama boleh membantu menjadi saham untuk akhirat kita kelak.

Namun, ujian dan rahmat Allah itu Maha Luas. Kita tidak tahu apa hikmah besar yang disimpan dan ingin diberikan olehNya. Yang paling penting ialah bersangka baik dengan Allah dan berusaha.

Dalam dunia yang serba moden ini, terdapat pelbagai cara dan teknologi yang diperkenalkan bagi membantu pasangan yang belum dikurniakan cahaya mata.

Tidak salah untuk berusaha kerana Allah menggalakkan setiap umatNya untuk berusaha menjalani kehidupan ini bagi memandu kita ke arah yang lebih baik.

Bahkan, Allah menjanjikan sesuatu yang sempurna nikmatnya untuk kita di akhirat kelak bagi mengubat kesedihan tiada cahaya mata.

Dari Abu Said Al-Khudri RA, ia berkata bahawa Baginda SAW bersabda:

Maksud: “Seorang mukmin itu bila sangat menginginkan anak (namun tidak mendapatkannya), di syurga kelak ia akan mengandungkannya, menyusuinya dan tumbuh besar dalam sekejap sebagaimana ia menginginkannya.” (Hadis Riwayat Tirmidzi, no. 2563)

Jumhur ulama seperti Al-Hafidz Abu Tahir berkata bahawa hadis ini dinilai sahih. Walaupun ada ulama yang menyebut bahawa syurga bukanlah tempat untuk menghasilkan keturunan, namun mereka berpendapat bahawa wanita boleh meminta kepada Allah akan apa sahaja yang mereka mahukan termasuklah anak.

Hadis ini menunjukkan kepada kita bahawa ujian di dunia ini adalah untuk kita ingat bahawa Allah akan memberikan ganjaran yang besar di syurga kelak jika kita berjaya mengharunginya.

Yang paling penting ialah sabar. Walaupun ada yang menyebut, ujian dan sakit yang dirasai itu tidak mudah seperti mengungkapkan perasaan sabar, namun percayalah Allah telah memilih anda untuk mengharungi ujian itu kerana Allah yakin bahawa anda adalah wanita dan pasangan hebat yang mampu mengharunginya.

Wallahu a’alam.

Rujukan:
Rumaysho.com


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami