Berita, Eksklusif

Bekas Ahli Parlimen Belanda, Joram Van Klaveren Akhirnya Memeluk Islam

Oleh Natirah Azira  •  5 Feb 2019  •  1 min baca

Bekas Ahli Parlimen Belanda, Joran Van Klaveren hari ini dikhabarkan telah memeluk Islam. Beliau yang merupakan orang kuat kepada Parti Kebebasan (PVV) diketuai oleh ahli politik anti-Islam Geert Wilders suatu masa dahulu pernah berkata bahawa “Islam ialah suatu penipuan” dan “Islam adalah racun”.

Setelah tujuh tahun berkempen menentang Islam di dewan rakyat, beliau mengakui bahawa beliau sebenarnya silap sangka tentang Islam.

“Dalam beberapa tahun kebelakangan ini saya sentiasa merasa benci kepada Islam, dan sebagai orang yang sentiasa ‘mencari’ Tuhan, saya sentiasa berasa tidak tenang. Namun, lama kelamaan perasaan itu hilang. Dan kini saya berasa seperti pulang ke ‘rumah’ dalam erti kata agama”

Keputusan untuk memeluk Islam itu dibuat ketika beliau dalam proses menulis buku untuk menyerang Islam.

“Ketika menulis buku tersebut, saya menemui banyak perkara yang membuatkan pandangan buruk saya tentang Islam goyah”

Beliau melakukan penghijrahan yang sama seperti bekas pegawai PVV yang lalu, Arnoud van Doorm yang memeluk Islam pada tahun 2012.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Psikologi di universiti yang sama. Seorang yang suka membaca pelbagai genre bahan bacaan terutama sejarah, sastera, motivasi dan psikologi.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami