Ibadah

Bagaimana Untuk Kekal Berhubung Dengan Allah

Oleh Natirah Azira  •  24 Jan 2019

Manusia sentiasa dalam pencarian mencari kebahagiaan di dunia ini – kita mencari makna di sebalik kewujudan kita di dunia. Kata orang, makna bahagia itu berbeza bagi setiap orang.

Namun, hakikat kebahagiaan yang sebenar hanya ada satu, iaitu kebahagian kerana menyedari bahawa kita hamba kepada hanya satu Pencipta yang berkuasa iaitu Allah.

Hari kita dipenuhi dengan pelbagai perkara – kerja, keluarga, anak-anak, dan sebagainya. Maka bagaiamana untuk berasa kekal berhubung dengan Allah. Rasulullah SAW menggariskan tiga perkara iaitu:

1. Doa setiap hari
2. Solat
3. Zikir

Tiga perkara mudah ini yang mampu membuatkan kita sentiasa rasa dekat dengan Allah. Seluruh tugasan kita setiap hari akan menjadi ibadah kerana segalanya diniatkan kerana Allah.


Kongsikan Video Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan video ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami