Berita, Hukum

Bagaimana Pengurusan Jenazah Yang Meninggal Akibat COVID-19

Oleh Fizah Lee  •  18 Mar 2020  •  1 min baca

Menurut kenyataan media oleh Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), sekiranya berlaku kematian akibat COVID-19, pengurusan jenazah hendaklah dilaksanakan mengikut keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa MKI kali ke-107 yang telah bersidang pada 10-11 Februari 2015.

Kelonggaran kepada jenazah orang Islam diberikan sekiranya ada kemungkinan wujud kemudaratan kepada nyawa manusia yang menguruskan jenazah. Ia boleh diuruskan melalui prosedur tayammum di atas permukaan beg jenazah atau pembalut plastik yang membalut jenazah tersebut.

Rukhsah ini diberikan bagi mengelakkan risiko yang boleh membawa maut kepada orang yang menguruskan jenazah melalui kontak secara langsung dengan air mandian yang telah dicemari dengan cairan badan daripada jenazah seperti darah, muntah, najis, air kencing dan sebagainya.

Terkini, jenazah mangsa wabak COVID-19 yang meninggal dunia di Hospital Sultanah Aminah semalam telah dikebumikan di tanah perkuburan Islam kira-kira pukul 9 malam tadi.

Orang ramai termasuk media tidak dibenarkan menghampiri van jenazah sebelum mengangkat jenazah yang siap dikafankan dan menggunakan pengusung hospital.

Menurut pihak pengurusan jenazah, ia telah dilakukan mengikut prosedur tayammum berdasarkan muzakarah berkaitan hukum pengurusan mayat pesakit ebola.

Sumber:
Kenyataan Media Menteri Di Jabatan Perdana Menteri


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami