Keluarga

Bagaimana Islam Mendidik Sifat Empati Dalam Diri Kanak-Kanak

Oleh Rasyidah Rahmat  •  10 Apr 2019  •  5 min baca

Apabila menyebut tentang kalimat empati pasti kita sering terbayang satu lagi kalimat yang seakan sama dengan kalimat empati iaitu simpati. Hakikatnya dua kalimat ini mempunyai makna yang berbeza.

Sebagai contoh melihat orang yang yang dalam kesusahan, setiap daripada kita akan timbul kasihan. Rasa kasihan itu adalah simpati namun bagi empati pula adalah apabila rasa kasihan itu disusuli dengan keinginan membantu, menyelesaikan dengan mengambil kira perasaan orang itu.

Menurut seorang ahli falsafah sosiologi yang bernama Krznaric, “ empaty is something that anyone can cultivate in their daily life” atau sikap meletakkan perasaan kita pada orang lain atau yang biasa kita dengar iaitu cuba meletakkan kita dalam ‘kasut’ mereka.

Menanam sifat empati sangat penting dalam kehidupan kita yang bermasyarakat terutamanya pasangan ibubapa yang menginginkan anak-anak menjadi seorang yang baik dalam segenap aspek. Pemikiran ibu ayah yang hanya mementingkan keputusan akademik anaknya semata merupakan suatu pemikiran yang jumud dan tempang kerana pembentukkan manusiawi yang hebat itu tidak hanya terletak pada kertas yang ditanda dengan pen merah.

Hatta dunia pada hari ini membuktikan bijak pandai manusia mencipta teknologi-teknologi hebat seperti senjata perang, ketandusan nilai-nilai empati dalam diri akhirnya menyebabkan konflik dan peperangan. Pada akhirnya telah mengorbankan nyawa manusia yang tidak bersalah.

Penulis berpegang pada prinsip bahawa dalam soal mendidik anak-anak, menanamkan nilai-nilai murni itu adalah yang paling utama ditekankan di awal usia mereka berbanding aspek lain (tanpa menafikan kepentingan dari sudut pendidikan dan kemahiran).

Oleh itu di sini disediakan tips menanam sifat empati dalam diri anak-anak ialah:

#1- Lazimi Ucapan “Alhamdulillah” Dan Terima Kasih

Ya! Kita sedia maklum sesuatu perasaan itu tidak kelihatan melainkan dirasai kerana perasaan itu terletaknya pada hati, namun sebagai ibubapa kita dapat memberi panduan kepada anak-anak dalam mengekspresikan perasaan ini.

Sebagai contoh paling mudah ialah mengucapkan Alhamdulillah atau terima kasih apabila menerima sesuatu kebaikan. Hal ini kerana dengan mengucapkan terima kasih atau alhamdulillah mampu memberi panduan kepada anak-anak dalam mengekpresikan perasaan mereka . Dalam masa yang sama dapat mengajar mereka betapa pentingnya untuk menghargai setiap kebaikan yang mereka terima.

#2- Ibu Bapa Sebagai Contoh Terbaik Dalam Mempromosikan Nilai Empati

Perkara yang perlu kita akui bahawa kanak-kanak pastinya akan lebih terkesan dengan tingkah laku ibu bapa mereka. Hal ini merupakan suatu kesempatan yang amat baik dalam mempromosikan nilai empati dalam diri anak-anak. Penulis ingin berkongsi sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a. berkata:
“Rasulullah SAW bersabda : Orang yang paling sempurna imannya ialah paling baik akhlaknya. Sebaik-baik kalian ialah yang paling baik akhlaknya kepada isteri-isteri mereka.”
(Jami’ at-Tirmizi, Kitab al-Rido; hadis no 1162, hasan sahih)

Berpandukan kepada hadis diatas seorang ayah sewajarnya memberi layanan yang baik pada isteri dan tidak salah dalam untuk seorang ayah mempamerkan kebaikan pada isterinya sambil dipertontonkan anak-anaknya agar sifat empati dalam diri anak-anaknya akan lebih berkembang dan membangun.

Sebagai contoh seorang suami membantu isterinya dalam kerja-kerja rumah sambil diperlihatkan kepada anaknya. Ini secara langsung memberi dorongan kepada anak-anak untuk turut serta membantu dan meringankan beban ibunya.

#3- Membawa Anak-Anak Menyertai Aktiviti Kemasyarakatan

Tertarik dengan kajian yang dikemukakan oleh D. Goleman, dalam bukunya Kecerdasan emosi untuk mencapai puncak prestasi menyebut antara faktor yang mempengaruhi empati ialah bermasyarakat.

Hal ini memberi ruang dan peluang yang lebih banyak kepada anak-anak membangunkan nilai empati dalam diri. Sebagai contoh aktiviti gotong royong di kawasan perumahan, sekolah, aktiviti sukaneka dan lain-lain. Mungkin pada sisi lain ibu ayah merasakan menyertai aktiviti kemasyarakatan bersama anak-anak ini menyusahkan atau melecehkan.

Pemikiran sebegini sebolehnya perlu dielakkan, kerana pemikiran sebegini hanya membantutkan perkembangan nilai dalam diri anak-anak termasuk nilai empati. Bukankah membimbing anak-anak membersihkan kawasan yang bukan milik keluarga kita ataupun memberi makan minum kepada orang yang tidak kita kenali itu memberi suatu gambaran tahap yang tinggi dalam membangunkan sifat empati dalam diri anak-anak?

#4- Menjadi Pendengar Yang Baik Kepada Anak-Anak

Penulis tertarik dengan kenyataan yang dibuat oleh seorang profesor psikologi di University of Houston Texas yang mana beliau menyatakan bahawa kebanyakan orang yang simpati ini hanya suka menyelesaikan masalah orang itu tanpa mendengar dahulu atau mengadakan komunikasi yang serius ( deep conversation). Sepatutnya mendengar bukan sekadar ingin membalas tetapi mendengar untuk membina hubungan empati.

Ibu bapa wajar bersedia menjadi pendengar yang paling setia kepada anak-anak. Hal ini secara tak langsung mengembangkan nilai empati dalam diri anak-anak. Kelak apabila kita sudah tua merekalah yang akan setia mendengar cerita zaman muda kita.

#5- Memberi Ruang Kepada Anak Untuk Membuat Keputusan

Ya, sebagai ibu bapa kita mempunyai pengetahuan yang lebih banyak dan pengalaman hidup yang lebih berharga. Namun demikian, sikap untuk kita memberi peluang kepada anak-anak untuk membuat keputusan sendiri itu juga dapat menanamkan sifat empati. Sebagai contoh memberi peluang kepada anak-anak untuk memilih bidang akademik yang ingin mereka pelajari. Sebagai ibu bapa kita bertindak sebagai orang yang terus menyokong dan membimbing mereka untuk berjaya.

Secara kesimpulan membina nilai empati dalam diri anak-anak ini adalah sangat penting bukan hanya sekadar untuk kebaikan keluarga tetapi untuk negara dan dunia hari ini. Nilai kemanusiaan bergantung sejauh mana manusia mempunyai nilai daripada sifat empati.

Rujukan: Perkongsian dari Ustaz Muhamad Zaid Bin Roslee (Al-Khoir)


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Rasyidah Rahmat

Rasyidah Rahmat

Suka mencuba perkara baru dan sangat meminati bidang penulisan dan membaca buku dalam semua genre. Karya pertama yang diterbitkan iaitu dalam siri antologi cerpen Negeri Terengganu. Merupakan mahasiswa tahun akhir sarjana muda syariah di UIN STS Jambi, Indonesia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami