Inspirasi

Badi’uzzaman Said Al-Nursi; Kecerdasannya Luar Biasa

Oleh Marina  •  13 Jul 2017  •  3 min baca

Badi’uzzaman Said al-Nursi atau nama sebenarnya, Said bin Mirza dilahirkan pada tahun 1877 di perkampungan kecil daerah Khizan, Turki.

Ketika itu, Turki di bawah pemerintahan Sultan Abdul Hamid II, ketika akhir pemerintahan kerajaan Turki Uthmaniyah. Namun, ada pendapat lain mengatakan beliau lahir pada tahun 1873.

Beliau berasal dari keluarga petani dan penternak yang hidup dalam sederhana. Kedua ibu bapanya pula berketurunan Kurdis dan bersanad dengan Rasulullah s.a.w.

Seawal usia sembilan tahun, beliau mulai merantau untuk mencari ilmu. Antara gurunya terdiri daripada Syeikh Muhammad Amin Afandi Tagh, Syeikh Muhammad Nur, Syeikh Muhammad al-Jalali, Syeikh Fathullah Afandi dan lain-lain.

Beliau gemar menghadiri majlis perbincangan para ulama di kampungnya. Bahkan, Badi’uzzaman Said al-Nursi turut dikenali sebagai seorang ulama yang memiliki kecerdasan luar biasa.

Ketika berumur 16 tahun, Badi’uzzaman Said al-Nursi mampu menewaskan hujah beberapa orang ulama serta tokoh terbilang ketika itu.

Mengenai kecerdasan akal Badi’uzzaman Said al-Nursi ini, turut diakui oleh gurunya sendiri, Syeikh Fathullah Afandi;

“Sungguh, keseluruhan kitab Jam’ul Jawami’ telah mampu dihafalnya hanya dalam satu minggu.”

Dan, disebabkan itulah beliau mendapat gelaran ‘Badi’uzzaman’ yang bermaksud, ‘kekaguman zaman’.

Jelas, ini semua adalah hasil didikan ibu bapanya yang sangat menitikberatkan pendidikan agama serta kepentingan sumber makanan yang halal untuk anak mereka.

Beliau amat beruntung kerana memiliki keluarga yang peduli terhadap hal keimanan dan akhlak. Ayah Badi’uzzaman Said al-Nursi, bernama Mirza merupakan seorang yang warak.

Beliau amat menjaga binatang ternakannya itu daripada memakan rumput di tempat lain selain miliknya.

Beliau amat bimbang sekiranya terdapat unsur-unsur syubhah mahupun haram yang dimakan oleh binatang-binatang ternakannya itu.

Ini kerana, melalui binatang ternakannya itu akan menghasilkan daging dan susu yang akan dimakan oleh dirinya sendiri serta ahli keluarganya.

Ibu Badi’uzzaman Said al-Nursi pula, bernama Nuriye atau Nuriyyah, merupakan seorang muslimah yang amat taat dalam agama.

Sehinggakan, setiap kali ingin menyusukan anak-anaknya, ibunya akan memastikan dirinya dalam keadaan suci dan berwuduk.

Melalui ibu bapa yang hebat inilah, lahirnya anak-anak yang berperibadi soleh dan taat pada agama. Badi’uzzaman Said al-Nursi adalah anak keempat daripada tujuh beradik yang terdiri daripada Durriyah, Khanim, Abdullah, Muhammad, Abdul Majid dan Marian.

Badi’uzzaman Said al-Nursi yang dikenali di seluruh dunia sebagai seorang ulama dan tokoh pendakwah Islam Turki ini turut menghasilkan beberapa karya penulisan, salah satunya Rasail al-Nur; sebuah kitab tafsir al-Quran yang mendapat pengiktirafan para ulama terkenal yang lain.

Pada 23 Mac 1960, Badi’uzzaman Said al-Nursi meninggal dunia ketika berusia 82 tahun akibat demam panas.

Beribu-ribu orang menziarahi dan mendirikan solat jenazah untuknya. Beliau dikebumikan di Urfa, Turki.

“Musuh kita adalah kejahilan, keperluan dan perselisihan. Kita akan memerangi ketiga-tiga musuh ini dengan senjata kemajuan, pengetahuan dan penyatuan. Permusuhan dan perseteruan adalah kebinasaan. Kita sebenarnya tidak mempunyai waktu untuk bermusuhan (sesama sendiri)…”

“Menghidupkan kembali agama bererti menghidupkan suatu bangsa. Hidupnya agama bererti adanya cahaya kehidupan.”Kata Mutiara Badi’uzzaman Said al-Nursi


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Marina

Merupakan graduan dari UNISZA, Terengganu dalam bidang Pengajian Islam dengan hasrat menggabungkan pelbagai pengetahuan dan kemahiran yang dimiliki untuk manfaat komuniti. Menulis adalah salah satu dari minatnya dan beliau turut menghasilkan sebuah karya pertamanya yang berjudul , '' Himpunan Kisah Kaum-Kaum Binasa''.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami