Berita

Aplikasi ALBAYEN Akan Dibangunkan Sebagai Inisiatif Untuk PdP Sekolah Agama

Oleh Fizah Lee  •  15 Dec 2020  •  1 min baca

Sebuah memorandum persefahaman (MoU) telah ditandatangani bagi membangunkan sebuah aplikasi pembelajaran digital yang dinamakan ALBAYEN.

Ia bertujuan untuk memperkasa pembelajaran dan pengajaran (PdP) sekolah agama dan merupakan kerjasama antara Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dan Edess Education Development and Solutions Specialist Sdn Bhd (EDESS).

Selain itu, ia juga memberikan beberapa penyelesaian terkini dalam bidang akademik PdP yang merangkumi pengurusan pendidikan, pembangunan profesional, trend dan aplikasi penyelidikan serta teknologi penyelidikan.

Sistem ini menyokong kepada pembelajaran digital sama ada di peringkat sekolah menengah dan rendah bagi memupuk kemahiran pembelajaran pada abad ke-21.

Sumber & gambar:
BERNAMA


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami