Inspirasi

Apakah Itu Cinta?

Oleh Ustaz Iqbal Zain  •  22 Apr 2018  •  2 min baca

Rasulullah SAW bersabda;

قُلْ إِنْ كُنْتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللَّهُ
“Katakanlah: Jika kamu (benar-benar) mencintai Allah, ikutilah aku, nescaya Allah mengasihi”

Di sini telah ditetapkan ukuran dan standard daripada cinta.

Cinta terkadang hanya berupa pengakuan yang tanpa bukti, sedang setiap perkara seharusnya mempunyai bukti sehingga menjadi benar dan meyakinkan. Maka ketika kamu berkata;

“Sesungguhnya aku mencintai Allah”

Ini adalah sebuah permasalahan, kamu memberitahukan bahawa diri kamu mencintai Allah. Lantas cinta yang dimaksud seperti apa?

Kecenderungan dan rasa kasihan dalam hati dan cinta yang dimaksudkan ukurannya apa? Kamu senang ketika melihatnya? Firman Allah SWT;

“Dia tidak dapat dicapai dengan penglihatan mata” Surah Al-an’am: 103

Kamu suka ketika bersamanya, sedangkan Allah telah menetapkan dalam Al-Quran ketentuan untuk bisa bersama-Nya. Allah juga menjelaskan di dalamnya tentang apa yang Allah cintai (dan tidak).

Sesungguhnya Allah tidak mencintai orang-orang yang berbuat kerosakan. Maka jangan menjadi seorang perosak sedangkan kamu mengatakan bahawa kamu mencintai Tuhanmu!

Dan sesungguhnya Allah mencintai orang-orang yang berbuat baik. Maka jadilah orang baik!

Sesungguhya Allah juga mencintai orang-orang yang bertawakal. Maka bertawakallah kepada-Nya!.

وَكُلُوا۟ وَٱشْرَبُوا۟ وَلَا تُسْرِفُوٓا۟ ۚ إِنَّهُۥ لَا يُحِبُّ ٱلْمُسْرِفِينَ
“Makan dan minumlah, dan janganlah berlebih-lebihan”

Maka jangan kita menjadi orang yang berlebih-lebihan. Seandainya kamu menjadi orang yang berlebih-lebihan maka bererti kamu tidak mencintai Tuhanmu.

Kalau begitu cinta dan tiadanya cinta yang telah Allah nisbatkan dalam Al-Quran itu dinisbatkan kepadamu sehingga kamu menjauhi sesuatu yang tidak disukai-Nya dan mendekati sesuatu yang disukai-Nya. Dan kunci semua ini adalah;

قُلْ إِنْ كُنْتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللَّهُ
“Katakanlah: “Jika kamu (benar-benar) mencintai Allah, ikutilah aku, niscaya Allah mengasihi”. “

Jika kamu ingin menjadi seseorang yang dicintai Allah dan terlihat cintamu kepada Allah maka wajib bagimu mengikuti Rasulullah SAW;

لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِيْ رَسُوْلِ اللهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِمَنْ كَانَ يَرْجُو اللهَ وَالْيَوْمَ الآخِرَ وَذَكَرَ اللهَ كَثِيْرًا
“Sesungguhnya telah ada pada (diri) Rasulullah itu suri teladan yang baik bagimu (yaitu) bagi orang yang mengharap (rahmat) Allah dan (kedatangan) hari kiamat dan dia banyak menyebut Allah”

Dan;

وَمَا آتَاكُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَمَا نَهَاكُمْ عَنْهُ فَانتَهُوا
“Apa yang diberikan Rasul kepadamu, maka terimalah. Dan apa yang dilarangnya kepada kamu, maka tinggalkanlah”

Jadi, bukti dari pengakuan cinta adalah saling berkaitan.

Oleh; Maulana Syaikh Ali Jum’ah


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Ustaz Iqbal Zain

Ustaz Iqbal Zain merupakan seorang penceramah bebas, penterjemah ulama dari luar dan panel penceramah Pertubuhan KEMUDI. Mendalami pengajian khusus Feqah Imam Syafiee, Ilmu Tarbiyah dan Fiq-hudda’wah di Pusat Pengajian Darul Mustafa, Yamen. Kini menyambung pengajian di peringkat Master dalam bidang Ketamadunan Dan Falsafah Islam di Centre for Advanced Studies on Islam, Science and Civilisation (CASIS) di Universiti Teknologi Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami