Gaya Hidup

Apa Yang Terjadi Kepada Badan Anda Apabila Berpuasa

Oleh Natirah Azira  •  11 May 2019

(Video di atas telah dibawakan oleh Merciful Servant)

Apa khabar para pembaca? Semoga semuanya dalam keadaan yang masih sihat, cergas dan bertenaga walapun pada bulan puasa.

Ketika kita mula berpuasa, badan juga mengambil masa untuk menyesuaikan diri dengan rutin makan yang baru – kita makan sahur sebelum subuh dan juga lewat petang apabila tiba waktu berbuka.

Kita hanya mempunyai waktu yang lebih singkat untuk makan, iaitu daripada waktu Maghrib hingga anda melelapkan mata sebelum bangun semula untuk sahur. Maka sebaiknya elakkan daripada mengambil makanan segera yang diproses pada bulan ini.

Untuk pengetahuan anda, badan kita mengalami beberapa proses perubahan sepanjang Ramadan. Proses ini boleh dibahagikan kepada empat tahap.

Tahap Pertama – Kadar gula dalam darah akan berkurang. Badan akan mula menjalankan proses ‘pembersihan’. Pada awalnya anda mungkin akan mengalami masalah sakit kepala, pening, mual dan rasa lapar yang ketara.

Tahap Kedua – Pada tahap ini, badan anda sudah mula dapat menyesuaikan diri dengan rutin puasa dan perut anda dapat berehat. Proses pencernaan pula berlaku dengan lebih efisen. Sel-sel juga menjadi aktif dan badan juga mula menjalani proses pemulihan.

Tahap Ketiga – Pada tahap ini, badan anda sudah kembali menghasilkan tenaga yang cukup untuk digunakan oleh badan hasil penukaran lemak kepada tenaga. Fikiran anda juga menjadi lebih jelas dan mampu ditumpukan kepada pekerjaan yang ingin dilakukan. Anda juga merasa lebih sihat dan cergas.

Tahap Keempat – Tiba sahaja di tahap terakhir, kira-kira sepuluh hari sebelum Ramadan selesai, badan telah menjadi terbiasa dengan rutin yang sihat. Memori anda menjadi lebih kuat dan tumpuan meningkat. Badan juga telah menjalani proses pemulihan sepenuhnya dan toksin juga dapat dinyahkan daripada badan.

Kesimpulannya, jalanilah Ramadan dengan seimbang. Makan pada waktu yang ditetapkan, usah melewatkan berbuka dan elakkan pula makan berlebihan pada waktu ‘moreh’ selepas Solat Sunat Tarawih. Berikan peluang dan ruang kepada badan anda untuk menjadi lebih sihat.


Kongsikan Video Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan video ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami