Ibadah

Antara Zikir Yang Boleh Dibaca Selepas Solat

Oleh Fizah Lee  •  5 Nov 2020  •  1 min baca

Waktu solat merupakan waktu yang paling dekat dan sesuai untuk kita memohon kepada Allah, sama ada memohon keampunan, rezeki atau nikmat.

Disebabkan itu, kita dituntut untuk mengambil ruang sejenak selepas menunaikan solat dengan duduk dan berzikir kepada Allah.

Ia adalah sunnah yang sering diamalkan oleh Baginda SAW di antara solat dan doa yang dilakukan.

Jadi, ada beberapa zikir mudah yang boleh diamalkan selepas menunaikan solat. Antaranya:

#1 – Beristighfar kepada Allah

Maksud: “Baginda SAW apabila selesai menunaikan solat, Baginda akan beristighfar sebanyak 3 kali.” (Hadis Riwayat Muslim, no. 1362)

#2 – Berselawat ke atas Rasulullah SAW

#3 – Memperbanyakkan zikir dan bertasbih kepada Allah

Maksud: “Sesiapa yang bertasbih pada setiap kali selepas solat sebanyak 33 kali, bertahmid sebanyak 33 kali dan bertakbir sebanyak 33 kali. Kesemuanya adalah sebanyak 99 kali. Akan diampunkan kesalahannya.” (Hadis Riwayat Muslim, no. 1380)

Ada pelbagai zikir dan ayat Al-Quran yang boleh dilazimi selepas menunaikan solat dan sebelum berdoa kepada Allah.

Ia adalah salah satu cara untuk menjadikan kita lebih dekat dengan Allah SWT dan agar segala permintaan kita dimakbulkan.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami