Gaya Hidup

Antara Kelebihan Sedekah Yang Dinyatakan Dalam Quran

Oleh Fizah Lee  •  13 Nov 2019  •  2 min baca

Wujudnya golongan kaya adalah untuk membantu mereka yang kurang berkemampuan. Allah tidak menjadikan dunia ini sama rata seperti semua orang kaya atau semua orang mampu mempunyai pekerjaan yang hebat.

Jika semua orang bekerja sebagai pegawai syarikat, siapa yang akan membantu menyapu daun-daun kering di jalanan atau membersihkan tandas di pejabat anda?

Disebabkan itu, kita tidak boleh memandang rendah akan setiap pekerjaan atau orang sekeliling anda kerana manusia itu saling berkait dan memerlukan.

Seperti sedekah. Islam menggalakkan untuk memberi kepada mereka yang memerlukan kerana dengan memberi, anda tidak akan jatuh miskin, malah anda ialah yang paling kaya di akhirat.

Sedekah itu adalah dengan memberikan sesuatu kepada mereka yang memerlukan sama ada dalam bentuk kewangan, harta benda serta makanan. Banyak kelebihan yang diceritakan di dalam Al-Quran terhadap perbuatan sedekah.

#1 – Ganjaran Pahala Seperti 700 Kebaikan

مَّثَلُ الَّذِينَ يُنفِقُونَ أَمْوَالَهُمْ فِي سَبِيلِ اللَّـهِ كَمَثَلِ حَبَّةٍ أَنبَتَتْ سَبْعَ سَنَابِلَ فِي كُلِّ سُنبُلَةٍ مِّائَةُ حَبَّةٍ ۗ وَاللَّـهُ يُضَاعِفُ لِمَن يَشَاءُ ۗ وَاللَّـهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ

Mafhum: “Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. Dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya, dan Allah Maha Luas (rahmat) kurniaNya lagi meliputi ilmu pengetahuanNya.” (Surah Al-Baqarah, 2:261)

#2 – Mengubati Kesedihan

الَّذِينَ يُنفِقُونَ أَمْوَالَهُم بِاللَّيْلِ وَالنَّهَارِ سِرًّا وَعَلَانِيَةً فَلَهُمْ أَجْرُهُمْ عِندَ رَبِّهِمْ وَلَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ

Mafhum: “Orang-orang yang membelanjakan (mendermakan) hartanya pada waktu malam dan siang, dengan cara sulit atau terbuka, maka mereka beroleh pahala di sisi tuhan mereka, dan tidak ada kebimbangan (dari berlakunya kejadian yang tidak baik) terhadap mereka, serta mereka pula tidak akan berduka cita.” (Surah Al-Baqarah, 2:274)

#3 – Allah Membalas Dengan Sebaik-Baik Balasan

فَأَوْفِ لَنَا الْكَيْلَ وَتَصَدَّقْ عَلَيْنَا ۖ إِنَّ اللَّـهَ يَجْزِي الْمُتَصَدِّقِينَ

Mafhum: “Oleh itu, sempurnakanlah sukatan bekalan makanan bagi kami dan mendermalah kepada kami, sesungguhnya Allah membalas dengan sebaik-baik balasan kepada orang-orang yang bermurah hati menderma.” (Surah Yusuf, 12:88)

#4 – Manusia Yang Beriman

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا أَنفِقُوا مِمَّا رَزَقْنَاكُم مِّن قَبْلِ أَن يَأْتِيَ يَوْمٌ لَّا بَيْعٌ فِيهِ وَلَا خُلَّةٌ وَلَا شَفَاعَةٌ ۗ وَالْكَافِرُونَ هُمُ الظَّالِمُونَ

Mafhum: “Wahai orang-orang yang beriman! Sebarkanlah sebahagian dari apa yang telah Kami berikan kepada kamu, sebelum tibanya hari (Kiamat) yang tidak ada jual beli padanya dan tidak ada kawan (yang memberi manfaat), serta tidak ada pula pertolongan syafaat. Dan orang-orang kafir mereka itulah orang-orang yang zalim.” (Surah Baqarah, 2:254)

Kesimpulan

Dengan memberi, ia akan membuatkan anda lebih bahagia dan tenang. Setiap pahala yang mengalir itu akan menjadi saham untuk anda di akhirat. Oleh itu, memberilah walau sedikit namun ikhlas kerana tangan yang memberi itu adalah lebih baik daripada yang menerima.

Wallahu a’alam.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami