Inspirasi

Allah Menghidupkan Semula Hati HambaNya Dengan Harapan

Oleh Natirah Azira  •  9 Apr 2020

(Perkongsian dalam video di atas disampaikan oleh Ustaz Nouman Ali Khan, diterbitkan oleh iLovUAllah)

Ada satu masa kita mungkin pernah merasa bahawa kita pernah dekat dengan Allah. Dan kini kita rasakan berada terlalu jauh dariNya.

Namun apa yang kita rasakan ini tidak dapat dibandingkan dengan ujian yang pernah dihadapi oleh bapa sekalian manusia iaitu Nabi Adam AS. Baginda terlontar daripada syurga ke dunia. Bayangkan bagaimana apa yang dirasakan oleh Nabi Adam ketika itu.

Jika kita melalui situasi tersebut, mungkin kita sudah ditimpa kemurungan yang dahsyat, dihukum kerana telah mengingkari larangan Allah. Namun lihat bagaimana Allah menuntun semula Adam dan Hawa ke arahNya.

Maka ingatlah bahawa Allah tidak pernah meninggalkan hambaNya. Jika kita ingin mendekat kepada Allah, Allah seribu kali ingin mendekati hambaNya.


Kongsikan Video Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan video ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami