Inspirasi

Allah Mencintai Orang Yang Bertaubat Berulang Kali

Oleh Natirah Azira  •  16 Jan 2019

Bayangkan orang melakukan kesalahan kepada kita, mungkin sukar untuk kita memaafkan mereka. Paling tidak pun kita pasti memerlukan masa. Tetapi jika kesalahan tersebut diulang berkali-kali, memaafkan pasti terasa lebih sukar apatah lagi untuk menyayangi mereka semula.

Tetapi Allah tidak begitu. Betapa pemaafnya Allah sehingga Allah mengatakan إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ التَّوَّابِينَ
Maksudnya “Allah mencintai orang-orang yang bertaubat (berulang-ulang kali).

Dalam ilmu bahasa Arab” At-tawwab” di sini ialah suatu penggunaan perkataan yang membawa maksud pengulangan.

Maksudnya Allah benar-benar menyukai orang yang berulang kali melakukan taubat. Walaupun mereka tahu mereka berdosa, tetapi mereka tidak hilang harapan dengan diri sendiri untuk menjadi baik.

Mereka tahu dan percaya bahawa Allah Maha Penyayang dan mampu mengampunkan semua dosa, kerana cinta Allah tidak seperti cinta manusia.


Kongsikan Video Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan video ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Psikologi di universiti yang sama. Seorang yang suka membaca pelbagai genre bahan bacaan terutama sejarah, sastera, motivasi dan psikologi.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami