Berita

Aktiviti Di Arab Saudi Akan Kembali Seperti Biasa Bermula 21 Jun

Oleh Natirah Azira  •  27 May 2020  •  1 min baca

Arab Saudi akan mula melaksanakan peraturan baru bagi berhadapan dengan ancaman Coronavirus bermula Khamis ini. Kerajaan itu sebelum ini turut menjalankan perintah kawalan pergerakan seperti di negara-negara lain yang terkesan dengan ancaman pandemik tersebut.

Bermula 31 Mei (8 Syawal) sehingga 20 Jun (28 Syawal), solat Jumaat dan solat Jemaah di semua masjid di Arab Saudi akan dibenarkan kecuali di Kota Suci Mekah, dengan mengambil langkah berjaga-jaga.

Walau bagaimanapun langkah keselamatan seperti penjarakan sosial tetap akan dilaksanakan. Waktu untuk pergerakan dibenarkan bermula 6 pagi hingga 3 petang di semua kawasan di Arab Saudi kecuali di Mekah.

Manakala kesemua aktiviti di negara itu akan kembali berjalan seperti biasa sebagaimana sebelum ancaman Covid-19 bermula 21 Jun hadapan.

Arab Saudi juga akan menarik semula penggantungan pergerakan ke tempat kerja. Pekerja-pekerja di kementerian, sektor kerajaan serta swasta dibenarkan kembali bekerja di pejabat seperti biasa.

Selain itu, penerbangan domestik juga dibenarkan manakala penerbangan antarabangsa masih lagi digantung sehingga notis pada masa hadapan.

Sumber:
Haramaininfo


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami