Berita

Akad Nikah Di Sabah Dibenar Dengan Had Kehadiran 20 Orang

Oleh Fizah Lee  •  10 Nov 2020  •  1 min baca

Bersempena dengan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di Sabah, SOP terbaru telah dikeluarkan dan akan berkuatkuasa bermula hari ini.

Antara yang disentuh ialah berkenaan upacara akad nikah yang dibenarkan, namun bilangan kehadiran dihadkan seramai 20 orang sahaja.

Bagaimanapun, ia perlu dilihat berdasarkan keluasan ruang nikah serta perlu mematuhi penjarakan fizikal. Ia juga hanya dibenar dilakukan di pejabat agama atau yang ditetapkan oleh Pihak Berkuasa Agama Negeri Sabah.

Selain itu, aktiviti keagamaan di masjid dan surau juga dibenar untuk dilakukan. Namun, ia adalah tertakluk kepada Pihak Berkuasa Agama Negeri Sabah.

Sumber:
Majlis Keselamatan Negara Negeri Sabah


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami