Hukum, Keluarga

Adakah Kanak-Kanak Yang Mempunyai Pendapatan Wajib Membayar Zakat

Oleh Fizah Lee  •  2 Dec 2020  •  3 min baca

Zakat pendapatan ialah hasil daripada semua jenis upah, bayaran atau bonus daripada kerja dan usahanya sama ada secara tetap mahupun sekali sahaja.

Terdapat empat jenis harta pendapatan yang dibahagikan, iaitu;

#1 – Zakat Harta Upah Dan Penggajian Kerja

Ia adalah hasil daripada pekerjaan yang dilakukannya sama ada secara swasta mahupun kerajaan berdasarkan tempoh yang dipersetujui bersama.

Ia juga termasuk gaji, upah, bonus, peruntukan kerja lebih masa, pampasan, hadiah serta anugerah dan insentif.

#2 – Zakat Harta pemberian Atau Sumbangan

Zakat ini bukanlah daripada hasil pekerjaannya, namun ia berdasarkan pemberian yang diterima.

Sumbangan yang diterima adalah dalam bentuk harta zakawi (harta yang boleh dikenakan zakat). Sebagai contoh, harta pusaka, saguhati dan juga hibah.

#3 – Zakat Harta Kerja Bebas

Ia dikenakan ke atas hasil pekerjaannya yang dilakukan sendiri serta tiada kaitan dengan pihak lain.

Contohnya bayaran royalti atau komisyen yang diterima hasil dari penerbitan, pendapatan dari jualan insurans dan kerja-kerja freelance.

#4 – Zakat Harta Al-Mustaghallat

Ia adalah hasil daripada harta yang tidak diwajibkan zakat tetapi harta tersebut mendatangkan pulangan kepadanya.

Sebagai contoh, hasil daripada sewaan rumah, aset atau hasil yang dikeluarkan oleh binatang ternakan seperti susu dan telur.

Kanak-Kanak Yang Mempunyai Pendapatan

Zakat pendapatan wajib dikenakan ke atas individu yang mempunyai pendapatan yang layak dikenakan zakat ke atas harta tersebut (cukup haul dan nisab).

Jadi, jika kanak-kanak atau bayi yang telah mempunyai pendapatan, adakah diwajibkan ke atas mereka untuk menunaikan bayaran zakat?

Dalam hal ini, hukumnya adalah wajib, iaitu sama sahaja dengan golongan dewasa yang mempunyai pendapatan yang cukup haul dan nisab untuk mengeluarkan zakat.

Imam al-Mawardi menyebut melalui kitabnya tentang pandangan Imam Syafi’e, iaitu:

Maksud: “Zakat hukumnya wajib bagi setiap orang yang memiliki harta dengan pemilikan sempurna (tam al-milk), pemiliknya yang merdeka (bukan hamba), meskipun anak kecil atau orang gila atau wanita. Tidak ada perbezaan antara mereka dalam kewajipan berzakat.” (Al-Hawi Al-Kabir, 3:329)

Kita juga melihat bahawa lima syarat diwajibkan membayar zakat daripada hartanya tidak disebut mengenai had umur mahupun baligh.

#1 – Beragama Islam

#2 – Merdeka

#3 – Pemilikan penuh

#4 – Cukup nisab – Cukup kadar tertentu bagi hartanya dikenakan zakat

#5 – Sempurna haul – Cukup tempoh yang menjadikan harta yang disimpan wajib dikenakan zakat

#6 – Digembalakan – Syarat tambahan bagi zakat haiwan ternakan.

Kesimpulan

Justeru, kanak-kanak mahupun bayi yang belum baligh, tetap wajib ke atas mereka untuk menunaikan zakat harta pendapatan jika cukup haul dan nisab.

Maka, wajib bagi penjaga kanak-kanak itu untuk mengeluarkan zakat daripada harta anak tersebut. Sekiranya diabai atau ditangguh, maka dosa itu ditanggung oleh ibu bapa tersebut (selagi anak-anak tersebut belum sedar atau faham).

Baca juga:
11 Fakta Asas Zakat Pendapatan

Rujukan:
Zakat Selangor


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami