Hukum

Adakah Batal Wuduk Jika Bersentuhan Dengan Bukan Muslim

Oleh Fizah Lee  •  3 Jan 2021  •  2 min baca

Antara perkara yang membatalkan wuduk adalah bersentuhan kulit di antara lelaki dan perempuan (yang bukan mahram) secara langsung, iaitu tanpa berlapik.

Sebagaimana dalam firman Allah yang bermaksud:

Mafhum: “Dan jika kamu junub (berhadas besar) maka bersucilah dengan mandi wajib, dan jika kamu sakit (tidak boleh kena air), atau dalam pelayaran atau salah seorang dari kamu datang dari tempat buang air atau kamu sentuh perempuan, sedang kamu tidak mendapat air (untuk berwujuduk dan mandi) maka hendaklah kamu bertayamum dengan tanah.” (Surah Al-Maidah, 5:6)

Namun, bagaimana pula jika persentuhan berlaku sesama jantina, namun berlainan agama; adakah wuduknya juga batal?

Dalam hal ini, merujuk kepada pandangan ulama yang menyebut bahawa tidak batal wuduk jika tersentuh dengan bukan muslim yang sama jantina.

Ulama berselisih pendapat mengenai perkara ini. Namun, melihat kepada pendapat yang telah dikemukakan oleh Mazhab Syafi’e, tiada permasalahan terhadap persentuhan kulit sesama jantina, iaitu wuduknya tidak terbatal.

Hubungan dengan sesama makhluk perlu dihormati dan dijaga. Islam tidak pernah melarang umatnya bergaul atau bersalaman dengan bukan Islam. Bahkan, melihat kepada sirah nabi juga, Rasulullah sangat menghormati golongan yang berbeza agama. Dengan itulah dakwah Islam boleh sampai dengan lebih baik.

Secara kesimpulannya, tidak batal wuduk jika bersentuh kulit dengan bukan Islam yang sama jantina.

Wallahu a’alam

Rujukan:
MUIS


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami