Eksklusif, Ibadah

#80 – Dua Ibadah Hati Yang Boleh Dilakukan Oleh Wanita Dalam Haid

Oleh Fizah Lee  •  11 Dec 2020  •  2 min baca

Setiap manusia sentiasa diberi peluang untuk beribadah kepada Allah kerana ia adalah kesempatan yang paling utama untuk mendekatkan diri dengan Allah.

Namun, buat wanita yang dalam keadaan haid, pasti wujud kekangan-kekangan ibadah seperti tidak boleh menunaikan solat, mengaji Al-Quran dan berpuasa.

Bagaimanapun, apabila kita amati maksud sebenar ibadah, ia tidaklah mencakupi perbuatan-perbuatan besar dan wajib sahaja, tetapi lebih luas dari itu.

Bahkan , ibadah pula terdapat pelbagai jenis sama ada yang wajib mahupun yang sunat. Jadi, wanita yang dalam keadaan haid juga boleh mendekati Allah dengan melakukan ibadah-ibadah yang ada.

Ibnu Qayyim Al-Jauzi menyebut bahawa antara ibadah ringan dan mudah yang boleh dilakukan adalah ‘ibadah hati’.

Apa yang dimaksudkan dengan ibadah hati? Ibadah hati ertinya mengingati Allah secara di dalam hati.

Beliau berkata – “Sesungguhnya, ibadah hati lebih agung dan lebih berat berbanding ibadah jawarih (anggota badan).”

Ia adalah ibadah ringkas yang boleh sentiasa menjernihkan hati daripada perasaan-perasaan negatif dan juga dapat menjadikan hati kita sentiasa hidup.

Jadi, apa itu dua ibadah hati yang boleh dilakukan?

#1 – Beristighfar

Dari ‘Abdullah bin ‘Abbas, beliau berkata bahawa Baginda SAW bersabda:

Maksud: “Barangsiapa yang melazimi membaca istighfar, Allah akan menjadikan dari setiap kesedihan, kelonggaran dan dari setiap kesempitan jalan keluar dan memberi rezeki kepadanya dari arah yang tidak disangka-sangka.” (HR Ibnu Majah, no. 3809)

#2 – Berzikir

Imam Maimun Ibn Mihran berkata – “Zikir itu ada dua. Zikrullah dengan menggunakan lisan (lidah) dan yang lebih afdal dari itu adalah kamu mengingatinya ketika mana kamu hampir melakukan maksiat.” (Rujuk Hilyah Al-Awliya’, Abu Nu’aim 4/87)

Walaupun wanita yang dalam keadaan haid tidak boleh ‘tunduk bersujud’ kepada Allah, namun kita masih punya banyak lagi cara untuk mendekati Allah.

Dan cara yang paling mudah adalah dengan melakukan ibadah hati.

Rujukan:
Buku Ibadah-Ibadah Saat Haid oleh M. Fauzi Rachman


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami