Eksklusif, Kesihatan

#71 – Tips Jaga Kesihatan Melalui Pemakanan Walau Dilanda Kesibukan

Oleh Fizah Lee  •  2 Dec 2020  •  2 min baca

Rutin harian setiap manusia berbeza-beza. Ada yang disibukkan dengan urusan pekerjaan sehingga tiada masa untuk diri sendiri dan ada yang mencari peluang untuk mencari rezeki agar dapat meneruskan kelangsungan hidup.

Namun, walau apa pun rutin yang sedang dijalani anda, perkara-perkara asas seperti kesihatan diri tidak boleh dibaikan.

Jika diri anda tidak sihat, bagaimana anda dapat meneruskan kerja dengan baik atau bagaimana anda boleh menjaga orang sekeliling anda?

Dalam kesihatan anda pula, perkara paling utama yang anda perlu jaga adalah pemakanan kerana ia adalah sumber yang boleh memberi tenaga buat anda.

Jadi, bagaimana untuk menjaga pemakanan walaupun anda dirudung jadual harian yang sibuk?

#1 – Jangan lupa sarapan kerana ia adalah sumber utama yang diperlukan untuk memberi tenaga buat menjalani hari anda.

#2 – Minum air 1 hingga 2 liter sehari kerana badan manusia memerlukannya untuk membantu penyebaran nutrien melalui saluran darah kepada organ tubuh termasuklah otak.

#3 – Bekalkan snek sihat seperti oat atau buah-buahan agar ia boleh diambil apabila lapar atau untuk mengisi perut jika tidak sempat makan.

#4 – Amalkan puasa sunat. Ia boleh dilakukan pada hari-hari tertentu seperti Isnin dan Khamis. Ia boleh membantu meningkatkan metabolisma badan manusia serta dapat mengurangkan rasa lapar.

#5 – Kurangkan kafein

#6 – Bijak ketika memilih makanan

Walaupun hari anda dirudung dengan pelbagai rutin sehingga menjadikan anda seorang yang sangat sibuk, namun jangan diabaikan kesihatan diri dan ambillah pemakanan yang sihat agar dapat memberi anda sumber tenaga yang baik.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami