Eksklusif, Keluarga

#48 – 3 Waktu Yang Boleh Diperuntukan Bersama Ahli Keluarga

Oleh Fizah Lee  •  10 Nov 2020  •  2 min baca

Membina keluarga yang harmoni diibarat seperti membina sebuah rumah. Jika tiang rumah tersebut kukuh, maka kukuhlah rumah tersebut. Disebabkan itu, setiap ahli keluarga mempunyai peranannya masing-masing untuk mengukuhkan keharmonian keluarga.

Jika dilihat, ada banyak tips dan perkara asas yang dikongsikan oleh pakar-pakar rumah tangga seperti pakar motivasi dan juga dalam kalangan mereka yang telah melalui asam garamnya.

Namun, asas-asas ini tidak semuanya perlu diikuti. Jika tidak bersesuaian dengan keadaan keluarga, maka boleh digunakan cara lain. Yang paling penting, anda sendiri perlu kreatif.

Tetapi, untuk pelan kali ini, Tzkrh ingin berkongsi kepada anda 3 waktu yang sesuai dan boleh diperuntukan untuk ahli keluarga anda.

#1 – Waktu makan bersama-sama – Ajar ahli keluarga untuk makan bersama kerana pada waktu makan seharusnya juga boleh dijadikan waktu untuk bertukar-tukar cerita atau berkongsi masalah.

#2 – Waktu menonton televisyen – Jadikan ini sebagai waktu untuk bersantai bersama ahli keluarga. Pilih saluran atau tontonan yang ringan dan sesuai ditonton bersama.

Pada waktu inilah, masing-masing boleh mengenali ragam dan bergelak ketawa dengan ahli keluarga sekali gus boleh membantu mengurangkan tekanan.

#3 – Waktu solat berjemaah – Ini adalah rutin yang sepatutnya ditekankan. Tidak perlu menunaikan jemaah 5 kali sehari jika tidak mampu kerana pasti ada yang mengalami masalah masa yang tidak fleksibel.

Namun, boleh peruntukan satu waktu untuk solat bersama-sama. Ia adalah untuk membantu menguatkan rohani ahli keluarga.

3 waktu yang dicadang ini adalah waktu asas yang boleh diperuntukan bersama untuk membantu mengukuhkan hubungan kekeluargaan. Anda boleh pilih ia berdasarkan kesesuaian ahli keluarga anda.

#Menuju2021
#PE1H


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami