Eksklusif

4 Tip Yang Perlu Anda Tahu Untuk Mendapat Umrah Mabrur

Oleh Cosmoderm  •  19 Aug 2017  •  6 min baca

Dewasa ini, kebanyakan umat Islam menjadikan aktiviti umrah sebagai persediaan sebelum menunaikan haji dan diibaratkan seperti proses beribadah sambil melancong. Bagaimanapun, bagaimanakah cara untuk anda mendapatkan umrah yang mabrur agar ibadah anda tidak sia-sia?

Istilah mabrur merupakan kata yang membawa maksud ibadah yang diterima Allah, acapkali dikaitkan dengan umat Islam yang mengerjakan umrah atau haji ke Mekah. Namun begitu, mabrurnya ibadah umrah atau haji seseorang itu merupakan rahsia Allah yang mana untuk menggapainya, seseorang itu perlu berusaha bersungguh-sungguh sepanjang melakukan ibadah agar perjuangannya tidak sia-sia.

Bagi mencapai umrah yang mabrur, seseorang perlu mempersiapkan diri sebaiknya daripada aspek mental dan fizikal agar fikiran sentiasa dalam keadaan tenang dan ibadah yang bakal dilaksanakan kelak lebih fokus dan khusyuk selari dengan tuntutan agama. Keselesaan diri sepanjang perjalanan sebelum tiba di Mekah juga menentukan kualiti ibadah yang bakal anda jalani di sana kelak.

#1 – Persediaan sebelum ke Tanah Suci

Ramai yang mengetahui tentang syarat wajib dan sunah, serta rukun-rukun ibadah haji dan umrah yang bakal dijalankan, namun ramai terlepas pandang akan pentingnya penjagaan diri dan kesihatan sebelum memulakan perjalanan itu sendiri. Bagi perjalanan umrah, perkara penting yang perlu diingat ialah pakaian yang dipakai sepanjang perjalanan merupakan kain ihram bagi lelaki manakala wanita berpakaian menutup aurat (biasanya memakai telekung dan berjubah).

Bagi sesetengah orang, pakaian sebegini akan menyebabkan kulit mereka bermasalah.

Pakaian khusus seperti ini pastinya akan menimbulkan rasa kurang selesa sekiranya kulit tidak dijaga rapi kerana perjalanan yang jauh memakan masa yang panjang iaitu kira-kira 8 jam menyebabkan kulit yang terpempan dan berpeluh menjadi kering mahupun terlalu berminyak.

#2 – Peka dengan keadaan sekeliling ketika beribadah

Sebaik menaiki kapal terbang, umat Islam yang bakal menunaikan umrah dinasihatkan agar berniat serta digalakkan berpakaian umrah supaya tidak tergesa-gesa untuk miqat setibanya di sana. Bagi anda yang baru pertama kali mengerjakan umrah, anda dinasihatkan agar mengikuti mutawif anda dengan rapat, mengetahui lokasi penginapan dan membawa buku panduan umrah atau haji bersama sepanjang masa.

Ibadah tawaf yang dilakukan sebanyak 7 kali, memerlukan kekuatan fizikal dan mental dan fokus yang tinggi kerana perlu berasak-asak dengan berjuta lagi umat Islam seluruh dunia. Anda mestilah memiliki kesabaran tinggi serta tidak mudah hilang pedoman dan bersedia dengan sebarang kebarangkalian seperti tersesat atau terputus daripada kumpulan anda.

Ibadah saie juga mencabar apabila perlu berulang alik ke Safa dan Marwah sebanyak 7 kali dan perlu bersedia dengan gunting kecil bagi lelaki untuk memotong sekurang-kurangnya 3 helai rambut sebaik selesai melakukannya.

#3 – Khusyuk solat

Sabda Nabi Muhammad saw bermaksud:

“Tidak sepatutnya (bersusah payah) keluar belayar (untuk menziarahi mana-mana masjid kecuali (untuk pergi) ketiga-tiga masjid (yang berikut): Masjidil Haram (di Makkah), dan masjid Rasulullah (di Madinah) dan Masjid al-Aqsa (di Baitulmaqdis).” Hadis riwayat Bukhari

Kelebihan Masjidil Haram adalah mereka yang bersembahyang dalamnya akan mendapat 100,000 (lebih afdal daripada) sembahyang di tempat lain. Dalamnya terletak Kaabah yang menjadi kiblat umat Islam.

Kelebihan Masjid Nabawi pula adalah mereka yang bersembahyang dalamnya akan mendapat 1,000 (lebih afdal daripada) sembahyang di tempat lain. Dalamnya ada makam Nabi dan sebagai sebuah taman daripada taman syurga.

Kelebihan Masjid al-Aqsa pula adalah mereka yang bersembahyang dalamnya akan mendapat 500 (lebih afdal daripada) sembahyang di tempat lain. Keistimewaannya adalah ia masjid Nabi yang terdahulu dan tempat Israk dan Mikrajnya.

Solat di Masjidil Haram menjanjikan sesuatu yang berbeza berbanding masjid-masjid lain..

Baginda Rasulullah S.A.W menggalakkan umat Islam sama ada yang menetap di Makkah dan Madinah atau yang datang dari seluruh dunia untuk mengerjakan ibadat haji atau umrah, mengerjakan sembahyang sebanyak-banyak yang dapat di kedua-dua masjid mulia itu bagi mendapat pahala berganda.

Dalam sebuah hadis lagi ada menerangkan secara khusus kelebihan orang yang mengerjakan sembahyang di masjid Nabi sebanyak 40 waktu berturut-turut.

Daripada Anas bin Malik, Rasulullah bersabda bermaksud:

“Sesiapa sembahyang di masjidku sebanyak 40 sembahyang (dengan syarat) tidak ketinggalan dalam satu sembahyang (waktu) pun, nescaya akan ditulis baginya kelepasan daripada api neraka, dan kelepasan daripada azab seksa dan (ia juga akan bersih) daripada sifat munafik.”

Kesempatan menunaikan solat di Masjidil Haram seeloknya digunakan sebaiknya ketika berada di sini. Bagaimanapun, keadaan Masjidil Haram yang sentiasa dipenuhi umat Islam tanpa mengira waktu juga memerlukan kesabaran, kekuatan mental dan fizikal serta daya tumpuan yang tinggi bagi mendapatkan kekhusyukan ketika bersolat.

#4 – Bersedia dengan produk sesuai

Perjalanan yang jauh disertai pelbagai rintangan juga cabaran sepanjang menunaikan ibadah pastinya memerlukan jati diri yang tinggi dalam menghadapinya. Tumpuan dalam melakukan ibadah tidak seharusnya terjejas dengan berlakunya ketidakselesaan pada diri anda terutama kulit kerana hampir 70% organ manusia diliputi oleh kulit.

Produk yang halal, suci serta efektif ini boleh membuatkan anda melakukan ibadah tanpa was-was dengan pek sesuai sangat penting supaya anda tidak pelu membawa terlalu banyak barangan.

Disediakan dalam pek perjalanan yang ringkas, Cosmoderm menawarkan set penjagaan kulit yang terdiri daripada Advanced Moisture Theraphy Cream (60ml), Vitamin E Cream IU 3,000 (50ml) dan Tea Tree Oil Magic Body Lotion (60ml) pada harga bermula RM59.90 sahaja.

Set yang diformulasi khas untuk di bawa bersama semasa menunaikan Umrah & Haji.

Advanced Moisture Theraphy Cream berfungsi merawat kulit kaki yang merekah agar kekal lembap dalam cuaca kering dengan kandungan Minyak Zaitun, Aloe Vera dan Vitamin E di dalamnya. Ianya meredakan rekahan dengan cepat dan memulihkan kesan pedih akibat rekahan. Kulit kaki merekah merupakan antara masalah utama yang dialami oleh jemaah ketika melakukan ibadah umrah dan haji.

KLIK UNTUK MENDAPATKAN SET UMRAH & HAJI DARI COSMODERM >>

Vitamin E Cream IU 3,000 yang diperkayakan dengan Vitamin E, Minyak Rosehip dan Minyak Zaitun ini pula membantu mengurangkan garis halus, kedutan, parut dan kulit kusam ketika anda menghadapi cuaca panas terik dan dingin kering ketika di Tanah Suci.

Tea Tree Oil Magic Body Lotion pula boleh membantu anda menghindarkan serangan serangga, nyamuk dan pepijat. Kandungan Lidah Buaya, ektrak Chamomile dan Minyak Tea Tree dapat menyamankan kulit yang terengsa, tidak nyaman serta diselar panahan matahari hanya dengan sekali sapuan sahaja.

Cosmoderm Set Umrah & Haji!

Maka sebaiknya, anda membawa krim mahupun losyen yang mudah dibawa kemana-mana dengan ciri utama iaitu; halal, tanpa pewangi dan efektif untuk mengatasi masalah anda tanpa was-was. Tanpa masalah kulit, pastinya ibadah anda menjadi lebih mudah, selesa dan fokus anda lebih berkualiti. Sucikan diri dan ikhlaskan hati, ini sudah pasti sedikit sebanyak memberi sumbangan agar mendapatkan umrah yang mabrur.


 
KLIK UNTUK MENDAPATKAN SET UMRAH & HAJI DARI COSMODERM >>


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Cosmoderm

Cosmoderm

Cosmoderm bermula sebagai impian pakar industri kosmetik pada 2001 untuk membina jenama produk penjagaan kulit dan badan yang berkualiti, diformulasi dan diperbuat di Malaysia. Matlamat Cosmoderm ialah untuk menjadi jenama halal pilihan di ASEAN serta negara muslim yang lain pada tahun 2020.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami