Gaya Hidup

3 Tips Untuk Menunaikan Solat Dhuha Dengan Mudah

Oleh Fizah Lee  •  6 Aug 2020  •  2 min baca

Apabila berbicara mengenai solat sunat Dhuha, pasti ia sinonim dengan rezeki. Dalam pemahaman kita, untuk menaikkan punca rezeki perlulah mengamalkan amalan-amalan sunat seperti solat sunat Dhuha.

Bahkan, apabila diamati akan kebaikan solat Dhuha, banyak sebenarnya kelebihan yang boleh diperoleh bagi mereka yang mengamalkan solat Dhuha.

Bukan sahaja dapat menambahkan rezeki tetapi dalam masa yang sama boleh memberi ketenangan kepada setiap jiwa yang melakukannya.

Pelaksanaannya yang hanya dua rakaat sehari pada setiap pagi, iaitu waktu Dhuha yang sangat mudah dan senang untuk diamalkan. Namun, mungkin ada yang merasakan bahawa melakukannya sedikit sukar kerana mungkin wujud kekangan lain seperti kesibukan kerja dan sebagainya.

Jadi, entri kali ini akan berkongsi kepada anda mengenai beberapa tips mudah untuk menunaikan solat Dhuha.

#1 – Curi Masa Dalam Kesibukan

Kesibukan kita tidak dapat dihalang kerana ia adalah salah satu tuntutan yang perlu diselesaikan. Sama ada ia adalah kerja atau perlu menghadiri kelas di sekolah, ia adalah perkara yang tidak dapat dielakkan.

Walau bagaimanapun, pasti ada sedikit masa senggang pada waktu pagi yang boleh ‘dicuri’ seketika untuk menunaikan solat Dhuha kerana waktu pelaksanaannya tidak lama, kurang dari lima minit.

Waktunya panjang; kalau di Malaysia, bermula pukul 7.30 hingga lebih kurang 11.50 pagi, kita sudah boleh melakukannya. Jadi, boleh sahaja menunaikan pada bila-bila masa yang sesuai.

Ada sesetengah pejabat yang memberi ruang kepada pekerjanya untuk makan pagi antara pukul 10 pagi sehingga 11.00. Jadi, boleh sahaja ‘curi’ masa lima minit untuk menunaikannya.

#2 – Simpan Wuduk Siap-Siap

Bagi kaum perempuan pula, mungkin wujud kekangan terhadap perihal wuduk; bimbang jika mengambil masa yang terlalu lama untuk mencuci make up atau memakai tudung, jadi boleh sahaja menyimpan wuduk siap-siap dari awal sebelum bersiap untuk keluar.

Hal ini adalah untuk memudahkan dan dalam masa yang sama boleh memberi keseronokan untuk menunaikan Dhuha.

#3 – Mula Secara Perlahan

Untuk membuat ibadah, bukan mudah jika ia jarang atau tidak selalu diamalkan. Disebabkan itu, sebagai permulaan, jangan dipaksa diri tetapi mula secara perlahan-lahan.

Sebagai permulaan, boleh sahaja dibuat pada setiap hujung minggu. Peruntukkan masa sekejap setiap Sabtu dan Ahad untuk menunaikan solat Dhuha.

Lama-lama, apabila ia sudah sebati, boleh ditambah bilangan hari sehinggalah kita sudah mula sayang untuk meninggalkan solat tersebut.

Kesimpulan

Kita sedar akan kelebihan Dhuha yang sangat banyak, namun tak ramai dari kita yang bertungkus-lumus menunaikannya.

Yang paling penting ialah niatkan di hati untuk melakukannya, insya Allah, Allah akan membantu anda untuk beramal dengannya.

Wallahu a’alam.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami