Ibadah

3 Tips Mudah Menjemput Rezeki

Oleh Izzhar Nazri  •  6 Nov 2015  •  1 min baca

Disini dikongsikan 3 tips mudah menjemput rezeki. Perkongsian ini telah dikongsi dalam kuliah duha di Masjid Saujana Utama.

#1 Memaafkan

Semakin lama menyimpan dendam, hati akan semakin membusuk. Rezeki yang berkat tak singgah dalam hati yang berkeladak. Maafkan.

#2 Sedekah

Nak tahu sedekah tanpa guna duit? Doakan orang lain. Setiap hari, amalkan untuk mendoakan 3 orang sahabat kita tanpa mereka ketahui.

#3 Syukur

Usap perlahan-lahan biji mata kita. Sambil sebut dalam hati,

“Ya Allah, terima kasih masih sudi pinjamkan aku penglihatan ini, berapa ramai orang yang tak diberi nikmat ini. Terima kasih Allah”

Selamat beramal!


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Izzhar Nazri

Izzhar Nazri

Izzhar Nazri merupakan host Malaysia Hari Ini (MHI TV3) dan finalis Da'i pendakwah Milenia Musim Kedua. Lulusan Ijazah Sarjana Muda Psikologi di Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI). Beliau juga pernah memenangi beberapa pertandingan pidato, debat dan forum di peringkat negeri dan antarabangsa.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami